Recept

Sjömansbiff (i lergryta)

Sjömansbiff i lergryta är en mättande och god gryta av innanlår, lök och potatis i en god sky av öl, köttbuljong och soja. Den möra sjömansbiffen tillagas i lergryta och serveras tillsammans med inlagda rödbetor och isbergssallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004.

Ingredienser

  • 500 g innanlår av nöt i tunna skivor
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 gula lökar
  • 10 - 12 potatisar
  • 1 - 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk socker
  • 1 flaska öl (33 cl)
  • 1 1/2 dl vatten
  • eller 5 dl vatten och köttbuljongtärning (5 dl vatten med 1 köttbuljongtärning)
  • 1 msk soja
  • finhackad persilja

Gör så här

  1. Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare.
  2. Varva potatis, lök och kött i grytan. Börja och sluta med potatisen. Salta, peppra och strö socker mellan de olika lagren. Häll på vätskan och sojan.
  3. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°C. Låt grytan stå ca 1½ timme eller tills köttet är mört och potatisen mjuk.
  4. Strö på persilja. Servera inlagda rödbetor eller ättiksgurka och isbergssallad till.