Recept

Nillas knäckebröd

Vem kan motstå en härlig knäckebrödssmörgås med ost? Vill du pröva att bara ett eget knäckebröd med smak av kummin, fänkål, anis och rågmjöl så är det här ett utmärkt recept.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2003.

Ingredienser

25 st

  • 50 g smör
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 - 1 msk anis
  • 1/2 - 1 msk fänkål
  • 1/2 - 1 msk kummin
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 - 3 dl rågsikt
  • 1 - 1 1/2 dl vetemjöl till utbakning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°C.
  2. Smält smöret och häll i vattnet. Låt det bli fingervarmt och rör i jästen så att den löser sig. Rör även i kryddorna och det grova mjölet. Degen ska vara lös men ändå gå att hantera. Tillsätt ev lite mer rågmjöl. Låt jäsa 1 timme.
  3. Skär degen i 25 bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och forma bullarna till tunna kakor. Använd en kavel med mönster och vetemjöl när du kavlar.
  4. Lägg tre kakor per bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 2 minuter tills kakorna fått gyllenbruna kanter. Låt svalna på galler utan handduk.

För alla

Brödet är fri från ägg men innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.