Recept

Kuvertbröd

Recept på ett underbart glutenfritt kuvertbröd med mycket smak. Brödet gör du av bland annat linfrön, fänkålsfrön, anisfrön, havremjöl och glutenfri mjölmix. Gott att servera som tillbehör till middagen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011.

Ingredienser

20 st
 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk eller vatten
 • 2 msk olja
 • 1/2 dl hela linfrön
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk hela fänkålsfrön
 • 1 tsk hela anisfrön
 • 3 dl havremjöl (glutenfritt)
 • 7 dl ljus, glutenfri mjölmix (7 dl motsvarar ca 450 g)

Gör så här

 1. Smula ner jästen i degbunken. Värm havredrycken, vattnet eller mjölken och oljan till fingervärme, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp.
 2. Blanda ner linfrön, salt, stött fänkål och anis samt havremjöl.
 3. Tillsätt hälften av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Blanda ner resten av mjölmixen, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper bunkens kanter.
 4. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
 5. Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knåda degen och dela den. Forma till två längder, dela varje i 10 jämnstora bitar (för 20 st) och forma till släta bullar.
 6. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ca 20 minuter.
 7. Sätt ugnen på 250°C.
 8. Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter, passa så att bröden inte får för mycket färg. Låt svalna under bakduk.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj havredryck, vatten eller laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj havredryck eller vatten.

Tips

Gör eget havremjöl Havremjöl gör du enkelt genom att mixa havregryn i en matberedare till fint pulver. Havre är egentligen ett glutenfritt sädesslag men kan ha ”smittats” med gluten vid odling och hantering. Välj därför havregryn av ”ren havre” om du vill vara säker på att få ett glutenfritt havremjöl.

Liknande recept

Kommentarer

Ingrid Anmäl

Lät brödet kalljäsa över natten, blev utmärkt konsistens med lite havremjöl på händerna att forma frallor med. Bytte ut brödkryddorna i receptet till 2 krm kummin. Mycket gott bröd!

Redaktionen Anmäl

Hej Simone! Du har helt rätt och vi har nu uppdaterat receptet. Tack för att du hörde av dig! Hälsningar Michelle

Simone Anmäl

Ser gott ut! De ska jag prova. Men de är fel att skriva att detta receptet är glutenfritt.. havre räknas inte som glutenfritt så havredrycken är med andra ord gluten fri. Man kan ju äta havre men då ska det inte har odlats någonting annat av sädesslagen på den marken på 10-15 år. Havren som är godkänd fri från gluten syns på de märket som står för glutenfritt. Jag tänkte prova med mandeldrycken iställe.

Lägg till en egen kommentar.