Hoppa till sidans innehåll

Recept

Kryddig granola med kokos

Granola är en ugnsbakad, knaprig typ av müsli som ofta rostas med lite socker, honung eller annat som ger sötma. Den här granolan är maxad med det mesta, inte minst lyxiga kokosflagor, och doftar underbart av både kardemumma och kanel.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014.

Ingredienser

Ger 1,5 liter
  • 5 dl fiberberikade havregryn
  • 5 dl kokosflingor eller riven kokos
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl grovhackade nötter (t ex hasselnötter)
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl flytande honung
  • 1 msk vatten
  • 3 dl blandad torkad frukt (t ex fikon, dadlar, aprikoser, äpplen och russin)

Näringsvärde per portion

Energi: 1279 kj / 308 kcal
Protein:6 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 19 g
Salt: 0,25 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda alla ingredienser, förutom torkad frukt, noga tills grynen fäster ihop lite.
  3. Fördela blandningen på 2 bakpappersklädda plåtar. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden.
  4. Skär frukten i mindre bitar. Blanda med granolan när den svalnat. Förvara i en burk med tättslutande lock.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: Byt ut havregryn mot ren havre.

Näringsvärdet är beräknat per dl.