Recept

Grillad levain med örtricotta, tomat och jordgubbar


Bjud på sommarens godaste tillbehör eller förrätt. Servera örtricotta med smak av basilika på krispigt grillat levainbröd, alltså surdegsbröd, toppat med en enkel sallad på tomat och jordgubbar. Ljuvliga smaker i en salig blandning!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020.

Ingredienser

4-6
  • 250 g små kvisttomater
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 msk olivolja (+ extra till pensling)
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 4 skivor ljust levainbröd

Örtricotta

  • 250 g ricottaost
  • 2 dl hackad basilika (+ ev extra till garnering)
  • 2 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Örtricotta: Blanda ricotta med basilika, honung, salt och peppar.
  2. Skär tomater och jordgubbar i mindre bitar. Blanda med olja, vinäger, salt och 1 peppar.
  3. Pensla brödet med olja och grilla på båda sidor. Bred på örtricottan och toppa med tomat- och jordgubbssalladen och gärna lite extra basilikablad.

För alla

Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri ricotta eller annan laktosfri färskost.

Näringsvärdet är beräknat per portion på 4 port.

Tips

Det går bra att använda naturell färskost istället för ricotta.

Näringsvärde per portion

Energi: 1167 kj / 279 kcal
Protein:12 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 10 g
Salt: 2,5 g