Recept

Gratinerad äppel- och ostfalu

Gratinerad äppel- och ostfalu är en rätt som du ska testa om du gillar falukorv och äpplen. Du fyller falukorven med äpplen, ost och senap och tillagar i ugn och serverar med potatismos eller pressad potatis. Svensk husmanskost när den är som bäst!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011.

Ingredienser

  • 500 g falukorv
  • 2 stora äpplen (t ex Ingrid Marie)
  • ca 150 g lagrad ost (t ex cheddar)
  • 2 msk söt senap
  • 1 msk hackad persilja

Till servering

  • pressad potatis eller mos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dra skinnet av korven. Skär korven i skivor, men inte helt igenom. Lägg korven i en smord ugnssäker form.
  3. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skär 2/3 av osten i skivor. Riv resten av osten grovt.
  4. Bred senap mellan korvskivorna och stick ner äppel- och ostskivor.
  5. Ställ in korven i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Strö över den rivna osten och gratinera ytterligare 10 minuter. Strö över persilja.
  6. Till servering: Servera med potatismos eller pressad potatis.

För alla

Fri från gluten, men kontrollera innehållet i korven.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korven, byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korven, välj mjölkfritt matfett- och ostalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i korven.