Recept

Glutenfri fiberfralla

En smakrik och luftig fiberfralla för alla glutenintoleranta som du ger en fin knaprighet med lite solrosfrön på toppen. Detta glutenfria bröd kan du forma efter smak, till frallor eller avlånga bullar.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003.

Ingredienser

9 st

Fralla

 • 1/2 paket färsk jäst (à 25 g)
 • 3 dl mjölk
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk fiberhusk
 • 1/2 dl Fibrex
 • 1 tsk malda brödkrydda (finns färdigblandade)
 • 1/2 tsk salt
 • ca 4 dl fin glutenfri mjölblandning (Semper) eller Finax glutenfri mjölmix
 • solrosfrö
 • glutenfritt mjöl till garnering

Gör så här

 1. Smula jästen i en skål. Häll på kall mjölk och olja. Blanda ner Fiberhusk, Fibrex, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå i 5-10 minuter.
 2. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta alltsammans riktigt kraftigt med vass kniv i en matberedare.
  Arbeta in resten av mjölet i småportioner till en tjock sockerkaksliknande smet. Observera att den inte ska vara som en vanlig deg.
 3. Flytta över "smeten" till en rejäl spritspåse som du ställer i en hög kanna/behållare. Stäng den stora öppningen ordentligt och klipp av spritsspetsen. Spritsa ut smeten till jämnstora runda eller avlånga bullar direkt på en bakpappersklädd plåt.
 4. Strö på solrosfrön och pudra över lite glutenfri mjölblandning. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa 1-1 1/2 timme.
 5. Sätt ugnen på 250°C.
 6. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg.

Tips

Det går att blanda egna brödkryddor efter smak. Ta då 1 tsk hela kryddor, t ex anis, fänkål och kummin, och stöt dessa i mortel.

Liknande recept

Kommentarer

Kristoffer Anmäl

Kryddade till receptet lite med torkade dadlar inuti och pumpafrön ovanpå.

Monica Anmäl

besök mixwells hemsida så hittar du recept på glutenfri surdeg. jag har gjort av den. och där finns ju även hur mycket recept som helst både med surdeg och utan.

Malin Anmäl

Birgit: (Om du inte redan har hittat ett recept:) Visst kan man göra surdeg av glutenfritt mjöl! Smula 50g jäst, häll på 4dl fingervarmt vatten och rör tills det har löst sig. Blanda i 4dl grov mjölmix. Låt stå 3 dagar. Jag brukar sedan dela upp degen i fryspåsar (1,5 dl i varje) och frysa in, så är det bara att ta fram när man känner för att baka surdegslimpa. Tyvärr är jag dålig på laktosfria brödrecept, men kanske finns det att hitta hos celiakiförbundet? Jag kan även tipsa om en bakboksförfattare som heter Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Jag har två av hennes böcker och de innehåller många goda recept. Tyvärr innehåller de flesta recepten i dem kesella eller liknande, men jag har för mig att hon har gett ut en ny bok på sistone -med betydligt mer mjölkfritt. Annars kanske man kan byta ut kesellan mot laktosfri crème fraiche?

Lägg till en egen kommentar.