Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Havre- och lingonlimpa med morot- och solrosfrö

Ett solgult, glutenfritt matbröd med inslag av härligt röda och syrliga lingon som alla kan njuta av! Lättbakat så länge du är noga med att väga både vätska och mängden mjöl.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 stort bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda havregryn och 1/3 av vattnet i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke.
  2. Tillsätt direkt resten av det kalla vattnet, olja, salt och kryddor.
  3. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner fiberhusk.
  4. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
  5. Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet.
  6. Arbeta degen kraftigt i maskin 3–5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen. Den ska bli ganska lös och kladdig, och går inte att knåda.
  7. Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att de inte går sönder.
  8. Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en stor rund bulle med våt degskrapa.
  9. Strö på lite solrosfrön och en aning mjölmix. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200°C.
  11. Grädda brödet mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd en lågproteinmix eller naturligt glutenfri mix och prova dig fram till lagom degkonsistens.

Tips

Servera gärna någon god färskost till det vackra och smakrika brödet.

Ingredienser

Portioner: 1 stort bröd
  • 1 dl havregryn (ren havre)
  • 6 dl kallt vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 50 g jäst
  • 1 msk fiberhusk (malet loppfröskal)
  • 100 g finriven morot (100 g motsvarar ca 2 1/2 dl)
  • 1 dl solrosfrön (naturella)
  • ca 12 1/2 dl glutenfri mjölblandning (12 1/2 dl motsvarar ca 750 g)
  • 1 dl lingon (färska eller frysta)
  • solrosfrön till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?