Recept

Getostrisotto med rostade rödbetor

Charmerande, krämig och smakfull är ord som beskriver den här risotton på ett bra sätt. Du rostar rödbetorna och blandar i dem i risotton tillsammans med kladdig getost och knapriga nötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2009.

Ingredienser

Rostade rödbetor

  • 600 g färska rödbetor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Getostrisotto

  • 1 l vatten
  • 2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk färsk hackad rosmarin eller torkad rosmarin (1/2 msk färsk rosmarin motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 4 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli)
  • 2 dl vitt vin/ matlagningsvin
  • 200 g getost (chèvretyp)

Till servering

  • 1 dl rostade, hackade nötter (t ex pinje- och hasselnötter)
  • 1 påse ruccola (à 70 g)
  • ev balsamicosirap

Näringsvärde per portion

Energi: 3194 kj / 775 kcal
Protein:22 g
Kolhydrater: 92 g
Fett: 33 g
Salt: 5 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Rostade rödbetor: Skala och klyfta rödbetorna. Blanda dem med olja, salt och peppar. Rosta på plåt i 30-40 minuter.
  3. Getostrisotto: Koka upp vatten med buljongtärningar.
  4. Skala och hacka löken fint. Fräs i olja med rosmarinen tills löken blivit mjuk. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut.
  5. Häll i vinet och låt koka in i ca 3 minuter. Rör ner lite av buljongen i omgångar. Koka på svag värme tills riset är "al dente", ca 25 minuter.
  6. Dra från plattan och rör ner getosten (ta ev bort kanten först). Risotton ska vara riktigt krämig (tillsätt ev mer buljong). Servera med rödbetor, nötter och rucola och ringla gärna över balsamicosirap.

För alla

Läs noga på ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj ost som lagrats mer än 3 månader.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 1 2009.

Näringsberäkningen är inkl. tillbehör.

Liknande recept

Kommentarer

Redaktionen Anmäl

Testlagare Malin Sollert En typisk vuxenrätt! Min man, Johan, var helt salig ? bland det godaste han ätit! Barnen gillade det inte alls. Andra gången tog jag grön- och vitmögelost i stället och lade till trattkantareller. Supergott! Sonen Eric, som tänker mycket på hälsa, var lite tveksam eftersom rätten innehåller så mycket ost. BETYG: 4,0

Redaktionen Anmäl

Testlagare Åke Nilsson Balsamicosirapen fick jag koka ihop själv eftersom jag inte hittade den i min butik. Andra gången lade jag till finhackad röd och grön paprika för att få lite mer färg. En av mina gäster föreslog att man kunde servera den som en liten förrätt, med lite mindre risotto och mer rostade rödbetor. BETYG: 4,1

Redaktionen Anmäl

Testlagare Mikaela Fredin Jag är inte så förtjust i getost så detta var inte min favorit. Men Daniel och hans pappa, som vi bjöd in att smaka, tyckte om rätten och tog om av den. Plus i kanten för att det blev så lite disk! I upplagning två tog vi riven ost i stället för getost och bytte ut de rostade rödbetorna mot inlagda. BETYG: 3,0

Lägg till en egen kommentar.