Recept

Citronmarängtårta med passionsgrädde

Frasig maräng, syrlig citronkräm och söta jordgubbar blir här till en riktig drömtårta. Marängtårtan kan göras helt klar och stå över natten i kylskåp.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2012.

Ingredienser

20

Marängbotten

  • 16 äggvitor
  • 8 dl socker
  • 6 msk mandelspån

Citronkräm

  • 16 äggulor
  • 3 dl socker
  • 2 msk finrivet citronskal (2 msk motsvarar skalet från ca 4 citroner)
  • 2 dl färskpressad citronjuice (2 dl motsvarar ca 4 citroner)

Fyllning

  • 8 dl vispgrädde
  • 4 passionsfrukter

Garnering

  • 2 l jordgubbar
  • studentmössor eller flaggor på tandpetare

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Marängbotten: Vispa hälften av äggvitorna med elvisp till ett hårt skum i en stor bunke. Tillsätt hälften av sockeret och fortsätt vispa ca 2 minuter.
  3. Bred ut marängsmeten på en bakpappersklädd plåt, ca 30 x 40 cm (för 20 bufféport). Lämna ca 3 cm längs med kanterna. Strö över hälften av mandelspånen.
  4. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter, passa noga så att marängen inte bränns. Låt plåten stå kvar i ugnen 5 timmar eller över natten. Öppna inte luckan under tiden.
  5. Gör ytterligare en tårtbotten enligt ovan.
  6. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och citronjuice i en rostfri bunke. Ställ bunken i vattenbad i en kastrull. Värm under kraftig omrörning. Ta krämen från värmen när den börjar tjockna. Den får inte koka, då skär den sig. Låt kallna.
  7. Lägg ut en tårtbotten på ett stort tårtfat, en plåt eller bricka.
  8. Fyllning: Vispa grädden hårt. Dela passionsfrukterna och gröp ut fruktköttet. Vispa citronkrämen en liten stund så att den blir smidig. Blanda ner grädden i citronkrämen.
  9. Bred fyllningen på tårtbottnen. Fördela passionsfruktsköttet över och lägg på den andra tårtbottnen.
  10. Garnering: Garnera med halverade jordgubbar och stick studentmössor eller flaggor i tårtan.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning.