Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden − samtidigt få ett naturligt nyttigare godis! Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

Text: Ellinor Jidenius Foto: Lennart Weibull
TIPS! Mer äpplen än du hinner torka? Hitta hundratals idéer bland alla våra recept med äpple.

  • Kärna ur och skiva tunt

    Kärna ur och skiva tunt

    Det första steget, oavsett torkmetod.

    Skölj och kärna ur äpplena, använd gärna en kärnhusurtagare för äpplen så går det lätt.

    Skär äpplena i tunna skivor, ca 3 mm. Ju tjockare du skär desto längre tid tar de att torka. Ett hett tips är att använda en vass mandolin!

    Pensla dem med citronjuice om du vill undvika att de mörknar.

  • Torka i ugn

    Torka i ugn

    Lägg ut dem på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 75°C ca 5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt eller kläm fast en träslev mellan ugnen och luckan. Tiden varierar beroende på tjocklek, ugn och hur du vill ha dina torkade äppelringar.

  • Torka på pinne

    Torka på pinne

    Trä upp äppelringarna på en blom- eller grillpinne. En tjockare tråd som du spänner går också bra. Tänk på att äppelringarna ska vara separerade från varandra. Ställ dem gärna i närheten av ett element eller där det är torrt. Då går torkningen som snabbast och ger bäst resultat. Efter några dagar, beroende på tjocklek och fukt, har du torkade äppelringar.

  • Torka i torkugn

    Torka i torkugn

    Enklast och ofta bäst resultat ger en torkugn. En torkugn har i de flesta fall en fläkt och möjlighet att ställa in en exakt temperatur. Fläkten gör att den fukt som bildas försvinner i ett jämnt flöde. Resultatet ger riktigt krispiga äppelchips. För att behålla krispigheten förvarar du dina torkade äpplen i en lufttät burk.

Smaksätt äppelringarna!

  • Sötare äppelringar

    Sötare äppelringar

    Pudra ringarna med lite florsocker innan du torkar dem så blir de härligt söta när de torkat.

  • Kryddiga äppelringar

    Kryddiga äppelringar

    Pudra över lite kanel, kardemumma, vanilj eller någon annan favoritkrydda för att sätta smak på äpplena.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer