Hoppa till sidans innehåll

Hur rengör man egentligen ugnen, får bort intorkade matrester och smuts från köksgolvet? Här är våra allra bästa tips på hur du städar köket på ett sätt som är skonsamt mot både dig och miljön!

Artikel i samarbete med Skona

 • Börja rengöra ugnen och spisen!

  Att rengöra ugn och spis regelbundet är a och o för ett fräscht kök. Torka av spisen och rengör ugnen med såpa. Gör så här: gnid in ugnen med såpa och värm till 100 grader. Låt svalna, våt- och torrtorka. Ta av spis- och ugnsvreden och tvätta dem i hett vatten med rengöringsmedel. Skölj noga.

 • Sluta evighetsdiska

  Diskberg bildas snabbare än vad du hinner säga ”jag tar det imorgon” och hur kul är det att diska i timmar egentligen? Avsätt istället 15 minuter varje dag, eller ha det som regel att diska undan dagens skörd. Mycket enklare att ta sig över en kulle än ett berg. Det vet ju alla.

 • Och börja diska miljösmart

  Diska inte under rinnande vatten, använd diskhon så sparar du vatten och energi. Och du behöver inte så mycket diskmedel, tänk en tesked per fylld diskho! Kom ihåg att också rengöra diskhon och kranen, de är nämligen stora favoriter för bakterier.

 • Lösningen på intorkade matrester?

  Blötlägg med lite diskmedel så kommer de intorkade matresterna att lossna. Fastbränt i kastrullen? Häll på kokande vatten, låt matresterna värmas upp och diska.

 • Hur städar man kylen och frysen?

  Först och främst, rensa. Se till att använda maten du har köpt hem och undvik onödigt matsvinn. Tips är att göra en rensning en gång i veckan. Ta det du har och komponera ihop en gryta. Avfrosta vid behov, och torka därefter insidan med en fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel eller såpa. Luktar det i kylen? Sätt in en skål med ättikssprit eller en halv citron i kylskåpet!

 • Glöm inte kaffebryggaren!

  Mögel och bakterier älskar din kaffemaskin, så se till att rengöra denna med jämna mellanrum så du undviker att slurpa sunkigt kaffe. Följ tillverkarens instruktioner, eller rengör med ättikssprit. Då häller du i två deciliter ättikssprit samt åtta deciliter vatten i bryggaren, låt stå i 30 minuter och kör igång en bryggning. Häll sedan ut ättiksspriten och brygg med bara vatten tre gånger.

 • Mikron då?

  Har maten exploderat i mikron igen? Det händer oss alla. Se till att ta hand om det så snabbt du kan så inte bakterier börjar frossa på matresterna. Matresterna får du enkelt bort med såpa eller handdiskmedel. Och i framtiden – täck över maten som ska värmas med ett mikrolock.

 • Ge köksgolvet en omgång!

  Köksgolvet är ofta det golv i hemmet som fortast blir smutsigt. Börja med att dammsuga golvet innan du går in med golvmopp och rengöringsmedel för att få bort de sista fläckarna.

 • Rätt utrustning i städskåpet

  Kanske inte världens roligaste utgift här i världen, men investera i några viktiga grundprodukter och du kommer tacka dig själv. De flesta städprodukter håller länge, och det kommer göra att städningen går enklare, snabbare och effektivare. Så du kan fokusera på annat.

 • Städa gärna parfymfritt och miljövänligt

  Använd parfymfria produkter när du städar köket så undviker du onödiga kemikalier som kan vara allergiframkallande. Se också till att välja miljömärkta produkter som är skonsamma även mot miljön när du städar. ICA Skona har ett brett utbud av parfymfria och miljövänliga produkter för städningen som diskmedel, rengöringssprayer och brunsåpa.

Produkter som underlättar köksstädningen

 • Parfymfritt diskmedel

  Parfymfritt diskmedel

  En naturlig produkt fri från parfym- och färgämnen. Detta flytande diskmedel är effektivt, drygt och räcker länge för dig som diskar för hand.

 • Parfymfri köksrengöring

  Parfymfri köksrengöring

  En skonsam men effektiv och parfymfri köksrengöring speciellt framtagen för att göra rent och fräsch i köket.

 • Parfymfri brunsåpa för rena golv

  Parfymfri brunsåpa för rena golv

  En härlig klassisk brunsåpa fri från parfym som är effektiv för rengöring på till exempel golv. Såpan kan användas som vilket rengöringsmedel som helst.