Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat kycklingbullar, couscoussallad och tacopaj på menyn.

Recept och styling Karin Bohlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på buffe.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Kycklingbullar med persilja och citron till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    800 g kycklingfärs
    2 ägg
    2 dl havregryn
    1 gul lök
    1 dl hackad persilja
    1 msk finrivet citronskal
    2 tsk salt
    1 tsk grovmalen svartpeppar
    2 msk smör
    2 msk neutral olja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 125°C. Hacka lök och persilja (även stjälkarna) grovt.
    2. Mixa lök, persilja, ägg, havregryn, citronskal, salt och peppar med en stavmixer.
    3. Vänd ner kycklingfärsen och blanda snabbt till en fast smet och rulla 40–50 bullar. Skölj ev händerna i kallt vatten då och då så går det lättare att hantera färsen.
    4. Stek bullarna gyllenbruna i smör och olja i en stekpanna på medelhög värme i omgångar. Lägg i en stor ugnsform eller plåt och sätt in i ugnen tills innertemperaturen är 70°C.

  • Medelhavsgrönsaker i ugn till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 rödlökar
    6 paprikor, gärna olika färger
    1 zucchini
    3 msk olivolja
    1 tsk salt
    ½ tsk grovmalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Skala löken och skär i klyftor. Skär paprikan och zucchinin i stora bitar.
    3. Sprid ut paprika, zucchini och lök på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter.

  • Rostad vitlöksyoghurt till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    5 dl tjock yoghurt (10 %)
    2 krm salt
    2 krm grovmalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skiva vitlöken. Stek den i olja i en kastrull tills vitlöken är ljusbrun. Låt svalna.
    2. Mixa vitlök, olja och yoghurt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

  • Couscous till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    6 dl couscous
    1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
    6 dl vatten

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp vatten i en rymlig kastrull, lös upp buljongtärningen och ta från värmen.
    2. Tillsätt couscous och lägg på ett lock och låt stå 5 minuter. Rör om.

Laga det här