Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Går du i festtankar? Missa för allt i världen inte festfixarnas bästa tips som tidningen Buffé samlat på sig genom årens alla festnummer.

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist

Ett tema för festen underlättar planeringen. För planering är förstås a och o. Tänk efter vad du har för budget. Hur många gäster ska du bjuda? Ju fler gäster desto enklare matlagning! Vilket datum ska festen vara? Gör en ”att-göra-lista” som gäller dag för dag fram till dess.

Våga mixa gästerna

Inbjudan – postad, mejlad, sms:ad eller via Facebook och andra sociala medier – är första intrycket. Försök väcka nyfikenhet och locka till festen. Våga vara spretig, olika människor blir en rolig mix. Passa på att bjuda personer du inte känner så väl men gärna vill lära känna mer. Det är inte fel att bjuda några personer som är extra sociala och vågar ta initiativ. Tänk också på att be de som inte tål något i matväg att säga till i förväg.

Satsa på få, men goda rätter

Planerar du att bjuda på rätter du aldrig lagat tidigare kan det vara bra att provlaga dem i förväg. Du får en uppfattning om hur lång tid de tar att laga och hur de smakar förstås. Och du, tag dig inte vatten över huvudet – hellre få men goda rätter!

När du satt menyn så gör en lista på allt som ska lagas. Vad kan förberedas, vad måste göras tidigt på festdagen, och vad måste göras precis när gästerna kommer? Tänk också ut sådant som kan fylla ut buffén så att den känns extra generös, till exempel nötter, chark, ost, frukt och grönt. Här kan du läsa mer om hur du bygger bästa ost- och charkbrickan. Dekorera gärna buffén med sådant som kopplar till maten, hela chilifrukter, äppelkvistar och rabarberstjälkar blir snyggt!

Populär mat sist i ledet

I vilken tagordning rätterna ställs kan avgöra hur mycket som går åt. Ställ de rätter du tror kan ta slut sist i ordningen – oftast tar man mer av de första rätterna. Om buffén ska stå framme länge är det bra att dela upp varje rätt på flera fat. Då kan man byta fat efter hand som de tar slut mot fräscha nya. Är festen på sommaren kan det vara bra att kyla ner fat, som ska vara till kalla rätter, i frysen.

Skyltar som berättar vad det är för mat är toppen. Är det en stor fest är det bra att också skriva ut eventuella ingredienser som vissa inte tål, till exempel gluten, mjölk, ägg och nötter. Spara även förpackningar så kan gästen läsa själv om hen blir osäker på något.

Snylta på grannen

Det brukar snabbt bli fullt i kyl och frys. Fråga gärna grannarna i förväg om du får låna plats i deras frysar och kylar. Annars är kylväskor med kylklampar i ett bra sätt att hålla mat och dryck kall. Här kan du läsa om tre knep för att kyla dryck snabbt

Håll toaletten ren

Har du festen hemma så plocka undan lösa prylar som ligger framme och torka av synliga ytor. Städa toaletten ordentligt, men vänta med övrig storstädning tills efter festen. Den behövs bättre då än före! Plocka undan lösa saker. Milda doftljus i hall och på toaletten ger känsla. Tänk på flödena, hur kommer gästerna in, var hänger de av sig, blir det kö någonstans?

Skål och välkomna

När gästerna väl kommit är det inte fel med ett välkomsttal, det höjer stämningen. Hjälp till så att gästerna blir presenterade för varandra. På stora fester är det inte alltid helt lätt, men ha som mål att prata med alla dina gäster. Läs om våra bästa tips och knep för att bli ett mingelproffs. Låt spontaniteten få utrymme – släpp fram gästernas tal och sång. Levande musik är alltid uppskattat – kanske gömmer det sig en talangfull musikant i bekantskapskretsen? Om inte så ha ändå musik på, helst under hela festen. Det skapar mysig stämning – och förstärker ett eventuellt tema.

Stämningshöjar-tips

Stelt i början? Be de första gästerna hjälpa till med det sista fixet innan alla kommit. Fortfarande stelt? Släng av de höga klackarna. Gå runt i strumplästen – då slappnar folk av. Ta ner festen till golvnivå! Släng ner kuddar på golvet och sitt där. Inget för stela dock…

Slut på festen

En goodiebag blir en oväntad överraskning. Kan vara något så enkelt som en tulpanlök. Skicka kort eller tacka på annat sätt för att gästerna kom – och för eventuella presenter. 

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer