Hoppa till sidans innehåll

Potatis måste inte alltid bara vara ett mättande tillbehör. Nu får de nya knölarna med nötig smak, smörig konsistens och häftig färg ta huvudrollen. Lär känna Amandine, Asparges, Cecile, Ratte, Double Fun och Marilyn.

Sugen på fler recept med potatis som ingrediens? Utforska alla våra potatisrecept!

6 potatissorter att ha koll på!

 • Amandine - smörig och fyllig

  En sorts fransk mandelpotatis, men med fastare konsistens och tunnare skal. Den är avlångt mandelformad och har ljust gyllene färg. En riktig ädelsten bland knölarna. Inte så konstigt att Amandine är uppskattad av många professionella kockar. Ät den nykokt, kanske med lite smör och salt – som en primör året om! Jättegod också att steka eller ugnsbaka med havssalt, rapsolja och timjan.

 • Asparges - nötig och fast

  Kallades tidigare för sparrispotatis, eftersom den är avlång och aningen flikig till formen. En fast sort med tunt skal. Det tunna skalet får gärna vara kvar, men det kan vara bra att skrubba det innan tillagning. Perfekt till potatissallad, grillade rätter och i omelett. Jättegod att rosta i ugn med salt och olivolja. Och vem har sagt att det måste vara pasta till pastasåsen? Prova Asparges till din favoritsås!

 • Cecile - fast och fyllig

  En fast sort som är mycket lättskalad efter kokning. Men skalet går också bra att äta eftersom det är så tunt. Om du kokar den med skalet på och skalar den när den svalnat får du en potatis med svagt ljusrosa yta! Dessutom är den jättegod, inte minst att klyfta och rosta i ugn. Eller varför inte ha den i en potatissallad med lyxigt rosa färg! Koka den i så fall med skalet på. Cecile finns bara på ICA.

 • Ratte - fast och smörig

  En fransk gourmetpotatis med fyllig smak, som anses vara en delikatess av professionella kockar. Den är fast och bra att koka, steka, ugnsrosta eller blanda i sallad. Det tunna skalet kan ätas, och därför är Ratte perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. Testa att skiva kokt Ratte (med skalet kvar såklart) och blanda med en vinägrett av stark senap, vit balsamvinäger, hackad rödlök och rapsolja. Toppa med rucola. Inget mer behövs!

 • Double fun - snygg och nötig

  En ny tvåfärgad sort med fin smak och häftig färg. Denna korsning av flera läckra potatissorter har gett en spännande lila och vit potatis med fyllig, milt nötig smak. Prova att göra tvåfärgade pommes frites eller potatisklyftor. Double fun är god till både fisk och kött. Helst med en rätt som verkligen framhäver den spännande färgen. Den fina färgen bibehålls oavsett om du kokar eller ugnsrostar den.

 • Marilyn - gul och krämig

  En delikatesspotatis med en spännande krämig konsistens. Den har en rik, nötig smak med en smörig ton och färgen är vackert gul. En potatis som fungerar utmärkt i de flesta sammanhang och är utmärkt till både mos och potatissallad.