Hoppa till sidans innehåll

Vetemjöl, vetemjöl special, fullkornsmjöl, rågmjöl, kakmjöl med bakpulver... Det finns en massa olika mjölsorter men vad är egentligen skillnaden? Vad passar olika mjöler bäst till, hur lång hållbarhet har mjöl och är det klimatvänligt? Det reder vi ut i denna mjölskola!

Artikel i samarbete med Kungsörnen. Text: Alexandra Holm

 • Hållbarhet och förvaring av mjöl

  Mjöl är en torrvara med lång hållbarhet, ofta betydligt längre än sitt bäst-före-datum om det förvaras rätt. Mjöl som blivit gammalt är inte farligt men fettet i det kan härskna vilket gör att det smakar illa. Mjöl förvaras bäst torrt och i normal rumstemperatur. Det är viktigt att inte förvara mjöl för varmt eftersom dess naturliga enzymer påverkas då. Därför är det smart att inte förvara mjöl i skåp eller lådor närmast ugnen, kylen eller diskmaskinen där det kan bli för varmt.

 • Vilka mjölsorter passar till vad?

  Vetemjöl - Bara den innersta delen av vetekärnan används till vetemjöl vilket gör att mjölet får en mild smak som passar till det mesta. Mjuka eller hårda kakor, redningar, bröd eller bullar. Ett utmärkt allroundmjöl för alla ändamål helt enkelt!

  Vetemjöl special - Vetemjöl Special är malt och siktat på vete. Det är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl vilket ger en seg och elastisk deg. Vetemjöl Special passar utmärkt för att baka luftiga bröd med mycket volym. Knåda degen lite extra för bästa resultat!

  Kakmjöl med bakpulver - Kallas även för self rising flour. Mjölet innehåller vetestärkelse och bakpulver vilket gör det perfekt för sötare bakverk — ett bra sätt att lyckas med luftiga sockerkakor, spröda småkakor och porösa kaffebröd. Du skippar helt enkelt bakpulvret i dina recept och få en mindre ingrediens att tänka på.

  Durumvetemjöl - Ett mjöl som är malt av durumvete, hårt veteslag med extra starkt protein. Detta mjöl är perfekt för dig som vill göra egen färsk pasta eller som inblandningsmjöl vid bakning av matbröd. Ger fina italienska brödsorter som Focaccia och Ciabatta med sin gula färg.

  Dinkelmjöl - Dinkel eller spelt är en flertusenårig gammal vetesort som började odlas i Europa redan på stenåldern och anses vara vårt urvete. Dinkelmjöl har hög proteinhalt och är rikt på B-vitaminer och mineralämnen. Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande, fylligt bröd med fin arom med bra mättnadskänsla.

  Gramhamsmjöl - Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt som passar bra till grövre brödtyper såsom skorpor ooh knäckebröd. För att få ett luftigare bröd kan du blanda i vetemjöl special.

  Rågmjöl - Finmalt rågmjöl är ett fiberrikt fullkornsmjöl med tydlig smak av råg som passar bra för de flesta sorters mörkare matbröd. Mjölet lämpar sig också bra för skållning (att hett vatten hälls över mjölet och blandas till en tjock gröt för att undvika smulighet). Finmalt rågmjöl är också perfekt för dig som vill sätta din egen surdeg!

 • Är fullkornsmjöl nyttigare än vanligt vetemjöl?

  Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla. Dessutom innehåller fullkornsmjöl mer vitaminer och mineraler än vanligt mjöl. Allra nyttigast är fullkornsmjöl gjort på råg. Välj med fördel ett nyckelhålsmärkt mjöl eftersom det innebär att mjölet innehåller 100 procent fullkorn.

 • Tänk på detta när du byter ett mjöl mot ett annat

  Varje mjöl har sina egna specifika egenskaper. Därför är det inte alltid optimalt att byta ut ett mjöl mot ett annat, utan att smaken och/eller konsistens på det du lagar eller bakar förändras. Ett bra tips är därför att byta ut en del av mjölet mot ett hälsosammare alternativ. Ska man till exempel steka pannkakor eller bullar, kan man först prova att byta ut en tredjedel av vetemjölet mot fullkorsvetemjöl.

 • Hur klimatvänligt är mjöl?

  När det kommer till klimatpåverkan är det skillnad på vete och vete och på mjöl och mjöl. Hur stor klimatpåverkan mjölet får avgörs i hur det odlas. Vilket frö som sås, hur marken brukas och hur vetet skördas. Allt det här har stor betydelse, inte bara för grödans kvalitet, utan också för odlingens påverkan på klimat och natur.

  Om du vill baka med gott samvete ska du välja ett svenskodlat vetemjöl. Lantmännen har till exempel utvecklat ett odlingsprogram med konkreta åtgärder på gården som bidrar med en minskad klimatpåverkan av mjöl med 30%.