Hoppa till sidans innehåll

Många av oss är vanemänniskor och vi tänker kanske inte så mycket på hur vi gör med kaffet. Men varför inte testa något nytt? Vi tog en kaffe med Emma Johansson som är platschef på Löfbergs Rosteri och kaffebar i Karlstad för att få lite tips på hur man vidgar sina kaffevyer och vilka kaffetrender man bör ha koll på.

Artikel i samarbete med kafferosteriet Löfbergs Text: Lisa Heino

Om man har tröttnat på sina gamla vanliga kaffevanor, hur kan man bryta dem?

- Det är ju fortfarande mycket vanligt att man brygger kaffet i en "vanlig" kaffebryggare. Är man sugen på att testa något nytt som också är superenkelt skulle jag verkligen rekommendera att prova en presskanna. Eller att skaffa en kvarn så att du får uppleva doften av färskmalda bönor varje dag. Men maler man bönorna själv ska man göra det precis innan man brygger kaffet eftersom kaffet börjar tappa smak jättefort när det exponeras för luft. 

Kaffehyllan är ju något av en djungel och i ärlighetens namn är det ju ofta nån form av mellanrost som hamnar i varukorgen. Hur ska man tänka där?

- Köper du mellanrost tycker jag absolut att du ska våga prova en annan rostning. Det är inget fel på mellanrost men det finns samtidigt massor av härliga dofter och smaker att upptäcka! 

- Det bästa är ju såklart att testa sig fram för att hitta ett kaffe man tycker riktigt bra om. Men sen ska man komma ihåg att olika kaffesorter passar olika bra till det man äter till. Till en mäktig kladdkaka kan ett syrligt och lätt kaffe bli för klent men ett fylligt, smakrikt kaffe lyfter både sig själv och kakan. Så ett tips är att ha lite olika kaffesorter hemma så att man kan variera.

Ok, och när jag köpt en ny kaffesort finns det något särskilt sätt man ska dricka kaffet på?

- Ja, absolut! Jag tycker att man ska sluta med slentrianbryggandet och slentriandrickandet och istället dricka sitt kaffe medvetet. Med det menar jag att man ska låta alla sinnen vara med och njuta. Precis som när man smakar av ett vin för att känna efter om man tycker om. På samma sätt tycker jag att man kan engagera sig i sitt kaffe.

- Du kan till exempel börja med att blunda och fokusera på doften av kaffet. Försök att notera var dina tankar försvinner – kanske är det utomlands eller till din barndom.

- Öppna ögonen och kika på kaffets färg. Är det mörkt, tjockt, tunnt osv. utforska varje detalj. Sen är det dags att smaka på kaffet. Ta en slurk och låt kaffet stanna i munnen länge, för att sedan långsamt skölja över hela tungan. Smaklökarna är mer utvecklade i tungspetsen, på sidorna och i den bakre delen av tungan och då blir det lättare att urskilja olika smaker just där. Hemligheten bakom att upptäcka smaker i ett kaffe är att hela tiden gräva djupare. 

- Smaka på kaffet igen och försök att hitta ett tema; t.ex. fruktigt. Men på vilket sätt? Som höstäpplen kanske, eller plommon? Och sen gräver du vidare därifrån. Skulle du landa någonstans vid svaga toner av kaprifol, jasmin och maskros så kan du sammanfatta aromerna som blommiga.

- Kaffe är en av de mest komplexa smakerna och innehåller dubbelt så många smaker som vin. Du kan hitta toner av smörkola, vanilj och mjölkchoklad.

Kaffe på olika sätt

 • Presskanna

  Med flera små presskannor är det enkelt att bjuda på många olika kaffesorter. På samma sätt som det ofta finns olika tesorter att välja mellan blir det naturligt att erbjuda gästerna olika typer av kaffe. Så våga experimentera och hitta nya favoriter!

 • Malda bönor i kvarn

  Få saker doftar godare än nymalet och nybryggt kaffe. Men varför ska man mala bönorna själv? Jo, det beror på att kaffe är känsligt för syre och mal du bönorna själv får du färskheten som man vill komma åt och som gör kaffet extra gott.

 • Testa en ny blandning

  Ibland kan det vara så enkelt att plocka med dig en ny rostning nästa hem gång du handlar...

Trender

 • Pour over

  Pour over

  Vill du vara extra trendig så brygger du kaffe med en så kallad pour over bryggning, till exempel med en Chemex kanna. Den långsamma bryggningen lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Det tjocka filtret filtrerar bort mycket av kaffets oljor och partiklar och ger en väldigt ren kaffesmak. Den vinner mångas hjärtan på sin design och har blivit utsedd till en av tidernas 100 bäst designade produkt.

 • Nitro coffee

  Nitro coffee

  Nitro coffee är kallbryggt kaffe som trycksätts med nitrogen och serveras på tapp i glas, ungefär på samma sätt som en stout. Här får du annorlunda frisk och fräsch men ändå krämig kaffeupplevelse utan störande bitterhet. Nitro coffee finns t.ex. på Löfbergs Rosteri och kaffebar i Stockholm och i Karlstad, så testa gärna om du har vägarna förbi!

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer