Pour over är det nya (nygamla) sättet att brygga kaffe. Den långsamma bryggningen lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Med pour over blir kaffet otroligt gott helt enkelt!
Sugen på en kaka till kaffet? Här hittar du mumsiga
recept på småkakor.
Beräkna ca 60-70 g kaffe per liter vatten. Använd gärna nymalda bönor och laborera lite med grovleken på ditt malda kaffe. Om kaffet är för grovt malt rinner vattnet igenom för snabbt och kaffet blir tunt. Tänk storleken på råsockerkorn. Och vill du vara riktigt proffsig tar du fram tidtagaruret – tiden är viktig, att du gör de olika momenten i rätt tid, på rätt tid.
Första steget i pour over-processen är att väta kaffet, tillsätt precis så mycket vatten, ungefär 10 procent av den totala vattenmängden, att allt kaffe är fuktigt. Då väntar du i ca 30 sekunder för att frigöra koldioxiden som bildats vid rostningen av kaffebönorna. Kaffet sväller nu och proffsen kallar detta att kaffet ”blommar ut”.
Efter blomningen häller du det sjudande (96-98 garder) vattnet långsamt i en cirklande rörelse inåt-utåt. Om du använder stoppuret ska det nu visa 1:45. Resten av tiden häller du vattnet i jämn takt rakt ner i kaffehållaren. Den totala bryggtiden är 3-4 minuter. Ta bort kaffehållaren och server det nybryggda kaffet direkt. Njut!