Bild laddas
Fikadags!

Pour over för perfekt kaffe!

Pour over är det nya (nygamla) sättet att brygga kaffe. Den långsamma bryggningen lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Med pour over blir kaffet otroligt gott helt enkelt!
Sugen på en kaka till kaffet? Här hittar du mumsiga recept på småkakor.

Så här brygger du kaffe med pour over-metoden

  1. Bild laddas

    1. Dosera

    Beräkna ca 60-70 g kaffe per liter vatten. Använd gärna nymalda bönor och laborera lite med grovleken på ditt malda kaffe. Om kaffet är för grovt malt rinner vattnet igenom för snabbt och kaffet blir tunt. Tänk storleken på råsockerkorn. Och vill du vara riktigt proffsig tar du fram tidtagaruret – tiden är viktig, att du gör de olika momenten i rätt tid, på rätt tid.

  2. Bild laddas

    2. Vät kaffet

    Första steget i pour over-processen är att väta kaffet, tillsätt precis så mycket vatten, ungefär 10 procent av den totala vattenmängden, att allt kaffe är fuktigt. Då väntar du i ca 30 sekunder för att frigöra koldioxiden som bildats vid rostningen av kaffebönorna. Kaffet sväller nu och proffsen kallar detta att kaffet ”blommar ut”.

  3. Bild laddas

    3. Brygg

    Efter blomningen häller du det sjudande (96-98 garder) vattnet långsamt i en cirklande rörelse inåt-utåt. Om du använder stoppuret ska det nu visa 1:45. Resten av tiden häller du vattnet i jämn takt rakt ner i kaffehållaren. Den totala bryggtiden är 3-4 minuter. Ta bort kaffehållaren och server det nybryggda kaffet direkt. Njut!

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Bild laddas
Matskola

Kaffe Latte upp och ner

Gör din kaffe latte upp och ner - ett kul och varierande sätt att avnjuta latten.
Bild laddas
May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!
Bild laddas
Kaffeskola!

Kaffeskola - gör godaste koppen kaffe!

I vår kaffeskola lär du dig grunderna om malning, rostning och bryggning av gott kaffe.
Bild laddas
Brygg riktigt gott!

Dricker du bryggkaffe? Läs det här!

Sju knep som gör bryggkaffet ännu godare.
Bild laddas
Trixa som en barista!

Så gör du presskaffe!

Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.
Bild laddas
Så enkelt!

Så gör du cappuccino utan kaffemaskin

Gör cappuccino med stark espresso och mjölkskum i perfekt symbios hemma utan kaffemaskin!
Bild laddas
Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!
Bild laddas
Våga variera

Välj rätt kaffsort till kakan

Matcha kaffet med kakorna och få ut mer av din fikaupplevelse!
Bild laddas