Hållbara kaffetips
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Pour over är det nya (nygamla) sättet att brygga kaffe. Den långsamma bryggningen lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Med pour over blir kaffet otroligt gott helt enkelt!
Sugen på en kaka till kaffet? Här hittar du mumsiga recept på småkakor.
Beräkna ca 60-70 g kaffe per liter vatten. Använd gärna nymalda bönor och laborera lite med grovleken på ditt malda kaffe. Om kaffet är för grovt malt rinner vattnet igenom för snabbt och kaffet blir tunt. Tänk storleken på råsockerkorn. Och vill du vara riktigt proffsig tar du fram tidtagaruret – tiden är viktig, att du gör de olika momenten i rätt tid, på rätt tid.
Första steget i pour over-processen är att väta kaffet, tillsätt precis så mycket vatten, ungefär 10 procent av den totala vattenmängden, att allt kaffe är fuktigt. Då väntar du i ca 30 sekunder för att frigöra koldioxiden som bildats vid rostningen av kaffebönorna. Kaffet sväller nu och proffsen kallar detta att kaffet ”blommar ut”.
Efter blomningen häller du det sjudande (96-98 garder) vattnet långsamt i en cirklande rörelse inåt-utåt. Om du använder stoppuret ska det nu visa 1:45. Resten av tiden häller du vattnet i jämn takt rakt ner i kaffehållaren. Den totala bryggtiden är 3-4 minuter. Ta bort kaffehållaren och server det nybryggda kaffet direkt. Njut!
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Gör din kaffe latte upp och ner - ett kul och varierande sätt att avnjuta latten.
Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!
Gör cappuccino med stark espresso och mjölkskum i perfekt symbios hemma utan kaffemaskin!
Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.
I vår kaffeskola lär du dig grunderna om malning, rostning och bryggning av gott kaffe.
Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.
Vidga dina kaffevyer och upptäck nya kaffesorter. Här får du tips om ändrade kaffevanor!