Hoppa till sidans innehåll

Plastförpackningar, plastpåsar och inplastad frukt. Nu är det mer aktuellt än någonsin att prata om just plast och hur ICA tänker kring plastfrågan. Emelie Hansson är Senior Hållbarhetsledare på ICA och svarar på era frågor om plast.

Elin Nordström
Tips: Så kan du minska din klimatpåverkan och här kan du aktivera Mitt klimatmål !

 • Varför använder ni så mycket plast i era förpackningar?

  Plast är ett material som passar väldigt bra till just frukt och grönt eftersom det går att justera så att råvaran andas på rätt sätt. Vi är medvetna om att plast är ett stort miljöproblem om det inte hanteras på rätt sätt, men likaså är matsvinnet. Många studier visar att det är matsvinnet som är den största miljöboven och om en plastfilm har en positiv effekt på hållbarheten är den miljöbelastningen något vi får offra för arbetet att minska matsvinnet. Jag vill också poängtera att vi aktivt håller på att försöka minska mängden förpackning och använda plast gjord av förnybar råvara istället för fossil olja. Det är en stor och viktig fråga i vårt miljöarbete. Vi letar konstant efter nya lösningar! Vi har bland annat i detta arbete hittat en ny typ av lasermärkning av frukt och grönt. Du kan läsa mer om den nya lasermärkningen här.

 • Varför är eko-frukt och grönt ofta inplastat? Känns kontraproduktivt.

  Vad gäller ekologiskt odlade produkter är vi enligt lag tvingade att individuellt märka varje vara. Vi har i så många fall som det är möjligt börjat stickermärka både frukt och grönt för att minska plastanvändandet, men vi måste ändå märka varje enskild frukt/grönsak.

 • Hur ska man tänka kring förpackningar?

  Bra fråga och svaret på hur vi tänker kring minskad plastanvänding hittar du här.

 • Varför använder ni plastpåsar?

  Alla våra plastbärkassar kommer från förnybara råvaror. Just plastpåsen är gjort på sockerrör vilket släpper ut 85% mindre koldioxid än en oljebaserad plastpåse. Sockerrörspåsen går också att återvinna i den vanliga plaståtervinningen.

 • Hur arbetar ni för att minska plastanvändning?

  Bland annat så har ICA har antagit en ny plaststrategi, som både innebär att engångsartiklarna ska bort till 2020 och att alla förpackningar ska gå att återanvända 2022. År 2030 ska förpackningarna vara gjorda av återvunnen plast, alternativt helt fossilfri råvara.