Hetväggen är känd sedan 1700-talet och var då en varm kilformad bulle som kryddades med kummin och gärna serverades i en skål med varm mjölk. Hetväggen åts runt om i Europa, främst i städerna bland de mer välbärgade, och namnet kommer från tyskans "heisse wecke" som betyder varma kilar.
Locken på våra moderna semlor är ofta kilformade, en liten vinkning till bakverkets historia. Och än idag är vi många som gärna njuter av vår semla i en skål med het mjölk.
Ibland påstås det att den svenske kungen Adolf Fredrik ska ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en enorm måltid. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens död väckte starka känslor mot just hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde då fram att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”.
Källa: Nordiska muséet
Se alla våra recept på semlor till semmeldagen!