"Man ska bara vända köttet en gång", "rengör aldrig gallret medan det är varmt" och "man ska ALLTID ta för vana att skapa en grillyta på köttet så att det blir saftigare": Det finns många grillexperter där ute så vi tänkte ta tillfället i akt att slå hål på de vanligaste grillmyterna.

Mimmi Rydstrand
Om du vill bli ett grillorakel kan du läsa årets grillrapport här

 • "Man blir glad av att grilla"

  Japp det blir man! Nära hälften av respondenterna i ICAs årliga Grillrapport som i år just borrat djupare i hur grillande människor mår av att grilla, vad de pratar om runt grillen, vad de helst grillar och mycket annat, uppger att de blir gladare av att grilla än annan matlagning. Allra gladast blir männen. Hela 45% tycker också att grillningen har en positiv inverkan på deras psykiska hälsa. Kanske beror allt detta på att vi ofta grillar när vi är lediga, tillsammans med människor vi tycker om och förstås också för att grillningen i sig skapar fantastiska smaker. Avkoppling, harmoni och glädje är ord som svenskarna förknippar med att grilla.

 • "Kolgrill ger bättre smak än en gasolgrill"

  Grillsmaken påverkas inte nämnvärt av värmekällan. Grillsmaken kommer från köttets fett som droppar ned på grillen, förångas och tränger in i köttet. Köttet tar alltså inte smak av kolen. Om du vill smaksätta maten vid grillningen, lägg fuktiga Hickoryspån i ett perforerat foliepaket på grillen.

 • "Jag marinerar med kiwi för då blir köttet mörare"

  Visst bryter frukter som kiwi och papaya ned köttets enzymer, men för att det ska få någon mätbar effekt måste du i så fall marinera med salt flera dagar innan. Tips: köp mört kött!

 • "Jag kör alltid oxfilén exakt 2 minuter på varje sida"

  Stirra dig inte blind på grilltider, se det som generella rekommendationer. Tiderna varierar beroende på typ av kött, dess tjocklek och hur varm grillen är.

 • "Salta aldrig köttet innan du grillar det, då dras vätskan ur"

  Påståendet stämmer, men bara om du saltar mer än 20 minuter innan tillagning. Salta gärna några minuter innan, det gör inte köttet torrt, utan bara godare. Peppra inte före grillningen, bränt peppar smakar nämligen bittert.

 • "Man ska bara vända köttet en gång"

  Det där är bara trams. Det är snarare smart att vända många gånger. Då sänks temperaturen på köttet och ena sidan vilar medan den andra grillas. På så sätt får du en vällagad köttbit som inte är bränd på utsidan och rå på insidan.

 • "Skapa en grillyta då sluts porerna och vätskan hålls inne"

  Det här låter vettigt, i teorin alltså... Det finns inga studier som visar att kött med en stekt hinna håller vätska bättre än en rå köttbit. Grillytan ger köttet bara mycket god smak.

 • "Tändvätska förstör smaken på maten"

  Om du tänt grillen med tändvätska och börjar grilla för tidigt så kan köttet få en konstig smak. Men om du gör på rätt sätt så påverkar det inte − det vill säga, ha tålamod. Använd bara tändvätska för att få fyr på elden. Vänta tills glödbädden är grå innan du börjar grilla, då har tändvätskan brunnit upp och försvunnit för länge sedan.

  Läs också: Så tänder du grillen utan tändvätska

 • "Gasgrill ryker mer än kolgrill"

  Nej, detta stämmer inte. Det finns egentligen inget som tyder på att en gasgrill ryker mer än en kolgrill. Numera finns till och med reglage som styr låga med mera.

 • "Grillgaffeln är bäst för att vända köttet"

  Nej - grillgaffeln är egentligen inte det ultimata verktyget när du ska vända köttet. Eftersom gaffeln punkterar stekytan och riskerar att massa härlig köttsaft rinner ut = torrt kött. Självklart gör det inget om du sticker en gång, eller gör plats för en termometer men undvik flera stick.

 • "Rengör aldrig gallret medan det är varmt"

  Det är mycket enklare att få bort fastbrända grillrester från ett galler som redan är varmt. Så se till att ta för vana att skrapa av gallret med en grillborste så snart du grillat klart. Använd ugnshandske så du inte bränner dig!

 • "Det är nyttigare att grilla än att steka mat"

  Nej, om man bara ser till maten som grillas respektive steks så skapas en mörk yta oavsett vilken av de två tillagningsteknikerna man använder. Den så kallade Maillardeffekten, när kolhydrater och protein reagerar i hettan, skapar fantastiska smaker men bildar samtidigt ämnen som kan bidra till cancer. Vill man grilla skonsammare så är exempelvis foliegrillad fisk eller grönsaker bra men också att hellre grilla mer grönt, fisk och fågel än rött kött. Tänk också på att undvika alltför hårdgrillad mat och skär bort sådant som blivit svart.

 • "Det är miljöfarlig att grilla"

  Ja, både grillningen i sig och det vi lägger på grillen påverkar. För miljön; välj hellre kol än gasol, välj miljömärkt kol och undvik att använda så mycket tändvätska. Grilla hellre vitt kött, fisk och vego än rött kött.

  Läs också: Här kan du se vad du gör för klimatpåverkan