Skogsmat

Det här kan du äta i skogen

I skogen finns det matskatter som du kan plocka och tillaga. Här guidar vi dig till vad du kan stoppa i dig och hur du ska tänka kring allemansrätten.

Vad är foraging?

Lisen Sundgren är herbalist (örtspecialist), forager, författare och föreläsare och enligt henne själv en rätt nördig person. Om det är något hon kan så är det växter och vad man kan plocka i skogen. 

Vad gillar du att plocka i skogen/i det vilda?

– Det beror på årstid! Just nu när marken är frusen är jag ivrig att få plocka de första nässlorna snart. Almfrukten är något jag alltid ser fram emot, de mognar i maj, och gatkamomill är en stor favorit. Och så har vi ju lindblommor och ängssyra och häckvicker och nypon och rönnbär och….Egentligen är det inte jätteviktigt VAD jag plockar. Det är själva sökandet, samlandet och att vara i naturen som är den största behållningen. 

Vad ska man tänka på när man plockar vilda växter?

– ALLEMANSRÄTTEN - inte störa och inte förstöra. Man får inte gräva upp rötter eller bryta av grenar. Granskott får man till exempel inte plocka på allmän mark. Du ska be om markägares tillstånd om du plockar på privat mark, var tvärsäker på vad du plockar så du inte äter något giftigt. Skaffa en bra flora med tydliga illustrationer. Tänk också på att plocka minst 50 meter från trafikerad väg och ha i åtanke att det ska svara hållbart och plocka aldrig mer än 20% av ett växtbestånd. Tänk på att växten ska kunna fortplanta sig och att det finns andra djurarter som är beroende av växterna!

Finns det giftiga växter i naturen?

– Absolut, Visst finns det giftiga växter i naturen. Sprängört och odört till exempel kan vara dödliga. Därför är det superviktigt att man har koll på det man plockar och vilka växter som kan förväxlas med något giftigt. Därav behovet av en bra flora. Man kan också kolla på Giftinformationscentralens hemsida. 

Guide till ätbart i naturen

  • Vår

    Saltarv, Honckenya peploides

    Saltarv hittar man i stora bestånd vid salta havsstränder och finns längs hela den svenska kusten.

    Smak: Saltarv smakar hav och salt och har en mild, krispig konsistens.

    Passar till: Passar i försommarköket både som rå eller tillagad, gärna tillsammans med blåbär eller kråkbär. Saltarv är också gott att steka snabbt i smör. Servera smörslungad saltarv till nyfångad grillad fisk - en kulinarisk höjdpunkt på sommaren.

    Brännässla, Urtica dioica

    Kan plockas tidigt på våren, från att de första skotten skymtar och under hela säsongen. Nässlan växer i sol till halvskugga på näringsrik jord. Leta på ängar, i rabatter diket och vid vägkanter i hela landet.

    Smak: Nässlan smakar grönt, jord, örtigt och mineraler.

    Passar till: Passar i alla recept där man annars använder grönkål eller spenat (dock inte rå, då kliar det i munnen). Testa exempelvis nässlan i soppor, smoothies, risotto, nässelglass, chips eller pesto. Det går också att äta den stekt, ångad, förvälld, gräddstuvad eller som infusion.

    Maskros, Taraxacum officinale

    Lär dig älska maskrosen! Vårt vanligaste ogräs är i själva verket både näringsrik och användningsbar - men framförallt god. Växer i nästan hela landet, men är mindre vanlig i fjälltrakterna.

    Smak: Blommorna doftar och smakar honung och nektar, medan blad, rot och stjälk smakar beskt och sött i varierande grad.

    Passar till: Använd färska blad på samma sätt som rucola och endiveblad - låt dem dra i vinäger och honung i ett par timmar om de är för beska. Koka färska eller torkade rötter i 15 minuter och stek dem sedan i smör - gott till rotfrukter eller att blanda ner i grytor.

  • Högsommar

    Skogslind, Tilia x europea                                                            

    Skogslinden växer allmänt i södra och mellersta Sverige. I stadsparker hittar man parklinden, en hybrid mellan skogs-, och bohuslind.

    Smak: Unga blad har en neutral, något söt smak, och saftig konsistens. Blommornas aromatiska doft påminner om övermogen melon och papaya.

    Passar till: Gör saft på färska eller torkade lindblommor, eller kall lindblomsinfusion - gott och svalkande att dricka till maten i sommar. Unga blad eller knoppar är goda i en sallad, och grädde på lindblomsinfusion kan användas i många goda desserter, som pannacotta, créme brulée eller marängsviss.

    Gatkamomill, Matricaria discoidea

    Det engelska namnet Pineapple weed syftar till doften och smaken som påminner om ananas. Växer på näringsrika åkrar, vägkanter och stigar. Ibland dyker den upp ur asfalten på en solig trottoar.

    Smak: Gatkamomill doftar ananas, maskros, grönt, bittermandel och passionsfrukt – och det bästa av allt är att den smakar som den luktar!

    Passar till: Blanda ned blommor och blad i sallader, i kokt potatis, eller servera till sommarens bär. Passar fint att göra snaps, drinkar, olja, vinäger, eller salt på.

    Tips på enkel och somrig dessert: Plocka vildhallon, lägg dem i en skål och toppa med krossad maräng och grädde på gatkamomillinfusion.

    Åkertistel, Cirsium arvense                                               

    Vanlig i hela landet, utom i fjälltrakterna. Plocka tisteln varsamt och glöm inte handskarna.

    Smak: Både blad och rot har en mild, grön smak utan beska.

    Passar till: Alla sorters tistlar går att äta, båda blad och rot. Använd färska blad som grönkål – koka dem som de är, smörstek dem eller mixa ned dem i gröna smoothies och juicer. Stjälkarna är också goda att lägga in med olja och citron.

  • Sensommar & Höst

    Rönnbär, Sorbus aucuparia

    Dessa sura bär överträffar de flesta superbären med sitt höga näringsinnehåll och breda användningsområde. Finns över hela landet i hagar, skogsbryn och snår.

    Smak: Bären är syrliga och beska, men blir sötare när de torkas, fryses in eller hettas upp.

    Passar till: Färska eller torkade rönnbär är en rolig krydda i grytor och soppor med viltkött eller rotfrukter. Blanda ned bären i slutet av koktiden. Servera rårörda rönnbär till ugnsbakad pumpa, kålrotsråraka eller viltköttbullar. Som efterrätt är rönnbär och mörk choklad en suverän kombination.

    Nypon, Rosa spp                                                                            

    Nypon finns på vresrosen, som växer planterad i trädgårdar och parker, med även breder ut sig längs kusten och inåt landet, främst i södra och mellersta Sverige.

    Smak: Alla nypon går att äta och har en syrlig och söt smak. Nypon är ett riktigt superbär som innehåller mer C-vitamin än något annat av våra nordiska bär, samt B-vitamin, antioxidanter, karoten, pektin, tanniner, mjölksyra och antiinflammatoriska substanser.

    Passar till: En krämig nyponsoppa på färska nypon med tillbehör som granbarrsbiskvier och myskmadragrädde är underbart gott! Av nyponen kan man även också göra saft, sylt, marmelad, chutney och ketchup. Spara nyponen under året genom att sylta, pickla, lägg i vinäger med chili, eller blanda ned i honung.        

  • Vinter

    Kråkbär, Empetrum nigrum

    Ett underskattat men värdefullt bär! Det näringsrika kråkbäret innehåller lika mycket C-vitamin och antioxidanter som blåbär. Leta efter kråkbäret på hedar, hyggen, myrar, kalfjäll, havsstränder och i barrskogar i hela landet.

    Smak: Sträv och syrlig smak. Bären får mer smak om man kokar dem i fem minuter, eller låter dem ligga i frysen i ett dygn.

    Passar till: Blanda ned färska eller torkade kråkbär i mustiga grytor och soppor, eller koka en vild sylt på lika delar kråkbär, blåbär, lingon och några enbär. Använd kråkbär på samma sätt som blåbär i juicer och smoothies.

    Gran, Picea abies                                                    

    Trivs bäst i fuktig mark och växer i hela Sverige, men mer sparsamt längst söderut. Rik på C-vitamin och antioxidanter.

    Smak: Barren har en syrlig, grön och frisk smak som påminner om citrus.

    Passar till: Under våren äter man de späda skotten, men under vintern är barren som godast och rikast på C-vitamin. Torka barren och mal till pulver för att smaksätta kakor, bröd, såser, drycker och kryddblandningar med.

    Tips: Granskottssirap är utsökt till ost eller glass - och bra mot hosta. Varva granskott och socker i en ren, torr glasburk. Sätt på lock och låt burken stå i ett soligt fönster i en månad. Skaka om några gånger i veckan. Sila bort granskotten när sockret har smält till sirap.

Vem är Lisen Sundgren?

Lisen Sundgren är herbalist (örtspecialist), forager, författare och föreläsare. 

Gör: Nu närmar sig våren så jag förbereder säsongens kurser och föreläsningar. Jobbar för tillfället med olika uppdrag där jag utvecklar recept med vilda växter. Förbereder ett samarbete med Norrvikens trädgårdar i Båstad. 

Aktuell med: Vildvuxet (Bonnier fakta), en illustrerad uppslagsbok med nästan 90 vilda ätliga växter och hur man känner igen dem, och använder dem i köket och för hälsan. 

Vett och etikett i det vilda:

Följ Allemansrätten och den gyllene regeln ”inte störa eller förstöra”. Det innebär att du inte får gräva upp rötter eller bryta av kvistar till exempel. Självklart har du koll på vad som är fridlyst. I parker och naturreservat får du inte plocka utan särskilt tillstånd.

Tänk hållbart: plocka aldrig mer än 20 procent av ett bestånd om det är rikligt. Är växten ovanlig? Låt den vara.
Plocka minst 50 meter från trafikerade vägar för att undvika inpyrda avgaser i växter.

Lär dig skilja ätliga växter från giftiga så du är säker på vad du plockar.
Visa naturen respekt och vördnad. Ett sätt att ge tillbaka för allt vi får av den är att ta med en extra påse nästa gång du ska plocka växter och samla in det skräp som kommer din väg.

Njut av den lugna stunden i naturen!

Artiklar (1543)

Allt om

Fössta tossdan i mass

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Säsongskalender

Proteiner i säsong

När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?

Bli en expert!

Kapris

Vad är kapris? Hur gör man kaprissmör, i vilka maträtter passar kapris och har kaprisen några smakkompisar? Vi tar reda på allt, plus ger er en massa tips på goda recept där kaprisen passar utmärkt.