Hoppa till sidans innehåll

Buffélabbet har testat mängder av olika varianter på köttbullar för att få fram det bästa receptet på den svenska husmansälsklingen. Följ med när köttbullen hamnar under lupp – och i stekpannan.

Text: Anna K Sjögren Bild: Lennart Weibull
TIPS: Föredrar du köttbullar utan kött? Här samlar vi recept på  veganska köttbullar och här hittar du vegetariska köttbullar (kan vara lakto-ovo).

Buffélabbets resultat

 • Så labbade vi fram bästa köttbullarna

  Genomgång av befintliga köttbullsrecept i populära grundkokböcker och andra tillförlitliga källor. Det finns knappt ett recept som är det andra likt. Alla tester utvärderades med blindtester.

 • Färsen - nöt, kalv eller gris?

  Kända kockars recept på köttbullar innehåller oftast en blandning av färs från nöt, kalv och gris. Ibland rekommenderar kockarna speciella styckningsdetaljer, till exempel färs av högrev - svårt till vardags.

  Så vi stekte och blindtestade naturella färsbiffar av tre sorters nötfärs med cirka tio procents fetthalt; egenmalen, butiksmalen färs, samt färs förpackad i modifierad atmosfär, vilket innebär att den ligger i en tät men luftig förpackning.

  Resultatet: Smakskillnaderna var små, men den förpackade färsen skiljde sig något åt i saftighet och konsistens.

 • Saftiga och godare köttbullar

  Nyckeln till saftiga köttbullar är utdrygningen. Buffélabbet undersökte hur det fungerar att byta ut ströbröd mot andra stärkelserika råvaror, t ex havregryn, potatismjöl, rivet färskt bröd och panko, ett luftigt asiatiskt ströbröd baserat på främst vetemjöl.

  Slutsatsen: en blandning av fiberberikade havregryn (berikade med vetekli) och potatismjöl ger bästa smak och konsistens. Den berikade varianten är bäst eftersom grynen är mindre.

 • Blanda med grädde

  Oavsett vilken utdrygning man väljer ska den blötas upp i en vätska, t ex vatten, grädde, mjölk eller öl.

  Slutsats:Grädden gav köttbullarna en härligt rund smak, fin färg och frasig stekyta.

 • Skippa äggen

  Vi undersökte om ägg behövs som bindemedel i köttbullssmeten, något som är mer regel än undantag i de flesta recept.

  Slutsats: med vårt recept går det precis lika bra utan.

 • Testpanel på 25 personer provade

  Som ett sista, avgörande test ställde vi Buffélabbets recept på bästa köttbullen mot ett standardrecept från en klassisk grundkokbok och lät en smakpanel på 25 personer fälla avgörandet.

  Resultatet: övervägande positivt för Buffélabbets recept på Bästa köttbullen.

6 tips för perfekta köttbullar

 • Stek den finhackade löken

  Stora bitar riskerar att spreta ut ur bullarna och brännas i pannan. Mjukstekt lök ger en sötare, mer aromatisk smak är rå lök i köttbullssmeten, särskilt om smeten får stå en stund före stekning.

 • Rulla bullarna med inoljade händer

  Smörj in händer och skärbräda med olja, inte vatten, som annars är tipset i många recept. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga. Risken är då att köttbullarna kokas snarare än steks.

 • Eller rulla utan att få kladdiga händer...

  Rulla kladdfritt genom att forma bullar med hjälp av två inoljade matskedar. Eller fyll smeten och spritsa ut jämnsmå köttbullar på skärbräda eller bakplåtspapper. Med en kniv i andra handen skär du av smeten till lagom bullar.

 • Lyssna på smöret!

  Vi stekte i hälften smör, hälften rapsolja. Smöret ger smak, hjälper till att ge köttbullarna fin färg och är en bra signal till när det är dags att lägga i dem i pannan. För när smöret tystnar är temperaturen perfekt.

 • Stek i omgångar!

  Fyll stekpannan till hälften med köttbullar; lägger man i mer sjunker värmen och köttbullarna riskerar att bli kokta i stället för stekta.

 • Spritsa köttbullar & stek i ugn

  Storkökstips för många köttbullar… Sätt ugnen på 200°C. Rulla köttbullar för hand eller spritsa ut på bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i mitten av ugnen 5–15 minuter beroende på hur stora köttbullarna är. Frys eventuellt in. Tina och stek i hälften smör, hälften olja i en stekpanna vid servering.