Juldrycker
Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Vad är vört i vörtbröd? Hur använder man flytande vört? Vörtkrydda, vörtextrakt och vörtmix vad sjutton är det? Och hur bakar man vörtbröd? Vi gör dig till en vörbrödsexpert.
Baka ett riktigt gott vörtbröd.
Förutom att vörtbröd smakar toppen och passar bra till jul så finns det en massa andra roliga grejer som vi tycker att man ska lära sig om vörbrödet.
Vörtbröd är ett svenskt bröd som traditionellt bakas till jul. Det kännetecknas av en rik smak och en mörkare färg, och innehåller vört, vilket är en vätska som utvinns från mältat korn (i vissa fall även från öl). Vörten ger brödet både smak och färg, och det är därför vörtbröd ofta har en djupbrun nyans.
Flytande vört är ett flytande extrakt baserat på mältat korn som ger en starkt rostad och söt maltsmak samt en karaktäristisk rödbrun färg.
Vörtkrydda är en kryddblandning som traditionellt används i vörtbröd och andra julbakverk. Den ger brödet en varm och kryddig smak, ofta med inslag av sötma och maltighet, och är ett kännetecken för julbaket i Sverige.
De vanligaste ingredienserna i vörtkrydda är:
Kanel – ger en mild och värmande smak, en klassisk julkrydda.
Ingefära – ger en lite skarpare och mer pepprig smak som passar bra ihop med de andra kryddorna.
Kardemumma – ger en söt och aromatisk ton, vilket ofta förekommer i traditionella bakverk.
Kryddnejlika – ger en varm och något bitter smak, och används i små mängder för att inte dominera.
Pomeransskal (eller torkad apelsinskal) – för en citrusaktig, lätt syrlig smak som friskar upp kryddblandningen.
Anis – ibland används anis för en liten touch av sötma och lakritsaktig smak, men det är inte alltid förekommande i alla recept.
Att baka vörtbröd är inte så svårt, speciellt om du följer det här receptet på vörtbröd.
Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.
Vörtbröd med russinHur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Här listar vi våra bästa Janssons och nya recept som vi tror extra mycket på!
Här är bilderna på julmaten som vi kanske helst glömmer. Eller?
Julgodis är ju ett måste under julen. Här kommer därför 20 enkla och goda julgodisar.