Så gör du syrensirap

Ljuvligt gott!

Syrensirap är verkligen smaken av sommar. Härligt blommig i smaken och med hjälp av några blåbär får du till den vackra lila färgen också. Så god att ringla över glass, servera till pannkakor eller smaksätta en somrig drink med.
Tips! Testa också vårt recept på syrensaft

 

  1. En bild visar en tallrik med kaffebönor, en skål med strimlad kål, och en påse märkt

    1. Ingredienser till syrensirap

    2 dl vatten

    2 dl strösocker

    3 dl syrenblommor

    ca 10 blåbär för färgens skull

  2. En kastrull med en blandning av vatten och socker på en spisplatta

    2. Koka upp vatten och socker

    Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Sjud i cirka 10 minuter. Du kan anpassa tiden efter hur tjock du vill ha din sirap, tänk på att den blir lite mer trögflytande när den svalnat.

    Låt sockerblandningen svalna.

  3. Syrenblommor rensas från skaft och blad.

    3. Rensa syrenblommorna

    Plocka av syrenblommorna, se till att det bara är blommor, du vill inte få med något grönt då det gör din sirap besk.

  4. Syrener och några blåbär i en skål, sockerblandningen från kastrullen ringlas ner och blandas.

    4. Blanda ihop blommor, blåbär och sockerlag

    Skölj av blommorna och blanda med den avsvalnade sockerlagen. Tillsätt några blåbär för färg.

  5. Häll syrenblandningen genom en sil.

    5. Låt dra i kylen

    Låt dra ett dygn i kylen och sedan är det dags att sila bort syrenerna och du får en härlig syrendoftande sirap.

  6. Häll upp sirapen i en liten, steriliserad flaska.

    6. Tappa upp på flaska

    Häll sen sirapen i en steriliserad flaska. Förvara i kylen.

  7. Syrensirap ringlas på glass.

    7. Ät och njuuuut!

    Servera sirapen på glass, till pannkakor eller varför inte göra en god sommardrink? Mums!

    Håller cirka en vecka i kylskåpet, och går även utmärkt att frysa in.

Artiklar Visar 1390 stycken

Ätbara blommor

Flower power!

Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!

Hur grillar man?

Allt du behöver veta

Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.

Lavendel i mat och bakning

Laga och baka med

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Bjud in till fest

Bjudmat

Bjud på mat till många som är god, lätt att laga och ännu enklare att servera.

Plockmat

Mingelmat

Bjud på varm plockmat vid nästa mingel – allt från grillade musslor till chili cheese padrones.

Laga mat utan ugn

Enkel matlagning

Den enkla maten som fungerar lika bra i stugan, som i husvagnens eller båtens mindre köksutrymmen.