Nya svenska produkter!

Svensk mat i fokus på ICA

Bryr du dig om var maten du äter kommer ifrån? Du är inte ensam. Flera undersökningar visar att det är viktigt för många att maten man äter är tillverkad i Sverige. ICA har över 800 svenskmärkta egna produkter i sitt sortiment och fler är på ingång till butikshyllorna.

Eva Rülf jobbar som Projektledare för ICAS svenska, lokala och ekologiska sortiment och här berättar hon om hur ICA värnar att äta mat som producerats i Sverige.

  • Varför är det viktigt att kunna erbjuda mycket svenskt inom EMV (egna märkesvaror)?

    – Eftersom det är viktigt för våra kunder vill vi kunna erbjuda så mycket egna svenska produkter som möjligt. Det är också ett sätt för ICA att värna om bra djurhållning, miljö och biologisk mångfald, men också att ta ansvar för svensk försörjningstrygghet. 

     

  • Hur jobbar ni för att ta fram nya produkter?

    – Vi jobbar kategorivis, eftersom utmaningarna ser olika ut inom olika segment. Ett par nya produkter ICA har lanserat är 2 kilo strösocker från svenska sockerbetor, svensk Hönökaka, svenskodlad honung och ny svensk hårdost, Meja. När det kommer till kött köper vi sedan flera år tillbaka in hela djur, istället för enskilda styckningsdetaljer, som till exempel fläskfilé eller kotlett. På så vis har vi kunnat utveckla egna charkprodukter, kidag har vi en andel på mellan 80-90 procent svenskt kött och chark.

    Vi har också samarbeten med tillverkare som kan erbjuda svenskt året om. Ett exempel är Frövi Tomatodling som odlar svenska kvist- och plommontomater med fossilfri spillvärme frän en närliggande kartongfabrik.

     

  • Vilka är dina egna svenska EMV-favoriter på ICA?

    – Vissa val är viktigare än andra. Jag vill slå ett slag för ICAs nya svenska honung. En tredjedel av allt vi äter i Sverige är beroende av pollinering därför är det viktigt att stötta svenska biodlare. Det är också bra att välja svensk ost för att värna om svensk ostproduktion. Endast fyra av tio ostar som äts i Sverige är svenskproducerade. Två av mina frukostfavoriter är ICAs ostar Folke och Meja. 

     

3 tips för att äta mer svenskt:

Eva Rülf jobbar som Projektledare för ICAS svenska, lokala och ekologiska sortiment och här är hennes tips för att äta mer svensk mat:

  • Ät efter säsong men tänk också på att det finns svenskt i frysdisken året om.
  • Håll utkik efter skyltar och varor märkta med Från Sverige, Kött från Sverige, Mjölk från Sverige, Svenskt Sigill och Svensk Fågel. Dessa varor har odlat, fötts upp, producerats och paketerats i Sverige. 
  • Hitta svenska alternativ till importerad mat! Äter man ofta ris kan man variera med svensk mathavre eller matvete.sVE

 

Artiklar Visar 1483 stycken

Citrusförvirring

Vad är skillnaden på clementin och mandarin? Vi reder ut skillnaden på citrusfrukterna!

Pulled tacos

Pulled beef, pulled pork, pulled chicken och pulled salmon smakar ljuvligt i tacos. Det tar sin lilla tid, men det är det värt! Och du... Det finns färdigt att köpa på ICA, för dig som vill ta en genväg. Glad fredag!

Texmex på nya sätt

Liva upp den klassiska vardags- eller fredagstacon med dessa recept som tar texmex-myset till en helt ny nivå! Vad sägs om blue corn tortilla med bönor eller ostgratinerade guajillochips med pulled chicken? Mums säger vi!

Pestopizza på 4 olika sätt

Snabbare pizzor får man leta efter! Du utgår från vår färska pizza med pesto och mozzarella. Toppa den med riktigt läckra toppingar och simsalabim så har du middagen klar på ett kick.

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!