Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Veckans meny bjuder på rätter med sesambakad lax.
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Lax med matveteotto och rostade rotfrukter
Måndag: Nudelsoppa med kokos och lax
Tisdag: Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka
Onsdag: Rotfruktspytt med senapskräm och stekt ägg
Ingredienser
ca 1 kg laxfilé utan skinn
3 msk olivolja
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 msk finrivet citronskal
1 msk sesamfrön
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda olja, salt, peppar och citronskal. Gid in laxen med kryddblandningen.
2. Lägg i en smord ugnsform. Strö över sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, beroende på tjocklek.
Under tiden
Skala och skär rotfrukterna.
3. Kyl snabbt ner hälften av laxen och förvara i en tättslutande burk i kylen.
Ingredienser
1 kg morötter
1 kg palsternacka
½ dl olivolja
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Gör så här
1.Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och lägg på en plåt.
2. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Rör om då och då.
Under tiden
Gör det tomatkokta matvetet.
3. Kyl snabbt ner ¾ delar av rotfrukterna och förvara i en tättslutande burk i kylen.
Ingredienser
500 g matvete
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 förp passerade tomater, 500 g
1 grönsaksbuljongtärning
6-7 dl vatten
¾ tsk salt
1 msk honung
Gör så här
1. Fräs vitlöken i rapsoljan tills den mjuknar.
2.Tillsätt matvete, passerade tomater, buljongtärning, vatten, salt och honung. Låt koka ca 15 minuter under lock tills matvetet är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Rör om då och då. Kyl snabbt ner 1/3 av matvetet och förvara i en tättslutande burk i kylen.
Redan färdigt
500 g citron- och sesambakad lax
2/3 sats tomatkokt matvete
¼ sats rostade rotfrukter
Tillsätt
2 dl riven parmesan
1-2 dl vatten
65 g rucola
1 dl rostade hackade hasselnötter
Gör så här
1. Rör ner parmesan och vatten i matvetet. Smaka av med salt och peppar.
2. Servera med laxen men tomatveteotton och rostade rotfrukter. Toppa med rucola och hasselnötter
Redan färdigt
250 g citron och sesambakad lax
¼ sats rostade rotfrukter
Tillsätt
250 g äggnudlar
150 g salladsärtor
2 tsk röd currypaste
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk japansk soja
rapsolja
limeklyftor, koriander och rostad lök till servering
Gör så här
1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med 1 msk olja.
2. Skär rotfrukterna i mindre bitar. Strimla salladsärtorna.
3. Fräs rotfrukterna i 1 msk olja med currypasten. Tillsätt kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong och soja. Låt koka ca 5 minuter.
4. Lägg upp nudlar i 4 skålar. Häll över soppan. Toppa med lax, salladsärtor, koriander och rostad lök. Servera med limeklyftor.
Redan färdigt
250 g citron- och sesambakad lax
1/3 sats tomatkokt matvete
Tillsätt
150 g fetaost
1 dl yoghurt eller crème fraiche
1 msk hackad dill
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 gurka
2 msk vinäger
1 msk honung
1/2 påse blandsallad (à 65 g)
8 små tortillabröd
Gör så här
1. Smula fetaosten i en skål och blanda med yoghurt och dill. Krydda med salt och peppar.
2. Skiva gurkan och blanda med vinäger och honung.
3. Skölj salladsbladen. Fyll bröden med sallad, matvete, lax, fetaostkrämen och gurka.
Redan färdigt
2/4 sats rostade rotfrukter
Tillsätt
300 g chorizo
4 ägg
2 msk senap, gärna grovkornig
2 dl crème fraiche
2 msk smör
1 msk olja
1 dl färsk persilja
Gör så här
1. Skiva chorizon. Skär rotfrukterna i mindre bitar. Stek chorizo och rotfrukter i smöret tills de får lite färg. Stek äggen oljan.
2. Rör ihop senap och crème fraiche. Servera pytten med stekt ägg och senapskräm. Toppa med persilja.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Lax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!
Till lax vill man ha en god sås eller hur? Här har vi samlat såserna som passar perfekt.
Har du drömt om att bli en riktig laxnörd? Varsågod: Här kommr allt du behöve veta om lax.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Här listar vi frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Tips till alla som älskar burgare: Ät en supergod laxburgare till middag ikväll!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.