Preppa världens vardagsmat

Söndagspreppen!

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat burritos, fried rice och indisk kycklingfärsgryta på menyn.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Indisk kycklingfärsgryta med ris och snabbsyrad blomkål

    MÅNDAG
    Kycklinglasagne och rostad broccoli

    TISDAG
    Broccoli fried rice med stekt ägg

    ONSDAG
    Burritos med avokadosallad

Förbered det här

  • En skål med snabbsyrad blomkål står på en handduk.

    Snabbsyrad blomkål till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 blomkål (ca 600 g)
    2 dl strösocker
    2 dl ättiksprit (12%)
    4 dl vatten
    ½ tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skölj och dela blomkålen i små buketter.
    2. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner buketterna i kastrullen. Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då. Förvara i en väl rengjord glasburk i kylen.

  • En svart form med broccoli ligger på en ljus yta bredvid en tygservett.

    Rostad broccoli till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 broccoli à 250 g
    2 msk rapsolja
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär broccolin i små buketter och skala och skiva stammen. Blanda med olja, salt och peppar och rosta i mitten av ugnen på 225°C, över- och under värme, ca 15 minuter.

  • En gryta med kycklingfärssås står på ett träbräde med en sked i.

    Kycklingfärssås till 3 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 gula lökar
    5 vitlöksklyftor
    3 morötter (ca 300 g)
    ½ dl rapsolja
    1 ½ kg kycklingfärs
    1 dl tomatpuré
    1 förp pastasås med chili à 390 g
    1 förp passerade tomater à 390 g      
    2 dl vatten
    2 kycklingbuljongtärningar
    1 msk paprikapulver
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka löken. Skala och riv vitlök fint och morötter grovt på ett rivjärn. Fräs alla grönsaker i hälften av oljan i en stekpanna tills det får lite färg. Lägg över i en stor kastrull eller gryta.
    2. Stek kycklingfärsen i omgångar i resterande olja. Låt tomatpurén steka med på slutet i någon minut. Lägg över färsen i grytan och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka upp och sjud under lock ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Kyl ner och spara ⅔ av grytan.

  • En skål med ris och en sked står på ett bord.

    Kokt ris till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    6 dl ris, gärna basmatiris (ca 500 g)
    1 kycklingbuljongtärning   

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen men med en buljongtärning i vattnet.
    2. Kyl ner häften av riset snabbt.

Laga det här

  • En tallrik med ris och kycklingfärsgryta med spenat står på ett bord bredvid en gaffel och en skål.

    SÖNDAG Indisk kycklingfärsgryta med snabbsyrad blomkål och ris för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt ris
    ½ sats snabbsyrad blomkål
    ⅓ sats kycklingfärssås

    TILLSÄTT
    200 ml kokosmjölk          
    1–2 msk riven färsk ingefära
    1 msk curry
    2 tsk sambal oelek
    ½ förp spenat à 200 g
    150 g salladsärtor
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rör ner kokosmjölk, ingefära, curry och sambal oelek i kycklingfärssåsen. Vänd ner spenaten låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    2. Koka ärtorna i 3 minuter i saltat vatten.
    3. Servera grytan med det varma riset, blomkål och ärtor.

     

  • En ugnsform med kycklinglasagne med broccoli, garnerad med färska blad, och en sked ligger i maträtten.

    MÅNDAG Kycklinglasagne med rostad broccoli för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats kycklingfärssås
    ½ sats rostad broccoli    

    TILLSÄTT
    1 kruka basilika
    1 förp soltorkad tomatcrème à 130 g
    2 dl vatten
    9 lasagneplattor
    5 dl crème fraiche
    1 ½ dl riven ost
    ½ förp spenat à 200 g
    2 msk olja
    ½ msk rödvinsvinäger

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme.
    2. Ta fram broccolin och låt den bli rumstempererad.
    3. Hacka basilikan.
    4. Blanda färssåsen med soltorkad tomatcrème, hälften av den hackade basilikan och vatten och koka upp.
    5. Varva färssås med lasagneplattor och crème fraiche i en ugnsform 20x30 cm. Avsluta med lite crème fraiche och osten. Sätt in i mitten av ugnen ca 35 minuter eller tills plattorna känns mjuka.
    6. Blanda broccolin med spenaten. Blanda resten av basilikan med olja och vinäger och ringla över salladen. Salta och peppra.
    7. Servera broccolisalladen till lasagnen.

  • Ett stekt ägg ligger på en tallrik med stekt ris, broccoli och bönor. Rätten är toppad med rostad lök och på tallriken ligger en gaffel.

    TISDAG Broccoli fried rice med snabbsyrad blomkål för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt ris
    ½ sats rostad broccoli
    ½ sats snabbsyrad blomkål

    TILLSÄTT
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 msk olja
    1 tsk spiskummin
    1 msk sambal oelek
    250 g sojabönor
    salt, svartpeppar

    TILL SERVERING
    4 stekta ägg
    1 msk olja
    ½ dl rostad lök

    GÖR SÅ HÄR
    1. Tina sojabönorna.
    2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek dem i oljan i en stekpanna någon minut. Tillsätt spiskummin och sambal oelek. Vänd ner riset, bönor och broccoli och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
    3. Stek äggen i oljan i en stekpanna.
    4. Servera riset toppat med rostad lök, ägg och syrad blomkål.

  • Två burritos ligger på ett tallrik med hackad gurka, gräddfil och salladsblad bredvid en skål med gräddfil.

    ONSDAG Burritos för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats kycklingfärssås

    TILLSÄTT
    1 förp kokta svarta bönor à 380 g
    2 tsk torkad oregano
    2 tsk spiskummin
    8 tortillabröd medium
    olja till ugnsformen
    1 förp pastasås chili à 390 g
    1 dl riven ost

    TILLBEHÖR
    1 romansallad
    1 gurka
    2 avokador
    3 dl gräddfil

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme.
    2. Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
    3. Blanda kycklingsåsen med bönor, oregano och spiskummin.
    4. Rulla in såsen i tortillabröden och lägg i en oljad ugnsform med skarven ned. Häll över pastasåsen och strö över osten. Sätt in i mitten av ugnen 20–25 minuter.
    5. Tillbehör: Skär salladen och gurkan i bitar. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skär dem i skivor.
    6. Servera alla grönsaker och gräddfil till burritosen.

     

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1716 stycken

Frossa i färskpotatis

Söndagspreppen!

Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.

Enkel måltidsprepp

Söndagspreppen!

Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.

Nudelsallad och vårrullar

Söndagspreppen!

Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.

Enkel prepp med falukorv

Söndagspreppen

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.