Preppa veckan med glutenfria recept
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat burritos, fried rice och indisk kycklingfärsgryta på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Indisk kycklingfärsgryta med ris och snabbsyrad blomkål
MÅNDAG
Kycklinglasagne och rostad broccoli
TISDAG
Broccoli fried rice med stekt ägg
ONSDAG
Burritos med avokadosallad
INGREDIENSER
1 blomkål (ca 600 g)
2 dl strösocker
2 dl ättiksprit (12%)
4 dl vatten
½ tsk salt
GÖR SÅ HÄR
1. Skölj och dela blomkålen i små buketter.
2. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner buketterna i kastrullen. Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då. Förvara i en väl rengjord glasburk i kylen.
INGREDIENSER
2 broccoli à 250 g
2 msk rapsolja
salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skär broccolin i små buketter och skala och skiva stammen. Blanda med olja, salt och peppar och rosta i mitten av ugnen på 225°C, över- och under värme, ca 15 minuter.
INGREDIENSER
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 morötter (ca 300 g)
½ dl rapsolja
1 ½ kg kycklingfärs
1 dl tomatpuré
1 förp pastasås med chili à 390 g
1 förp passerade tomater à 390 g
2 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk paprikapulver
salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka löken. Skala och riv vitlök fint och morötter grovt på ett rivjärn. Fräs alla grönsaker i hälften av oljan i en stekpanna tills det får lite färg. Lägg över i en stor kastrull eller gryta.
2. Stek kycklingfärsen i omgångar i resterande olja. Låt tomatpurén steka med på slutet i någon minut. Lägg över färsen i grytan och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka upp och sjud under lock ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Kyl ner och spara ⅔ av grytan.
INGREDIENSER
6 dl ris, gärna basmatiris (ca 500 g)
1 kycklingbuljongtärning
GÖR SÅ HÄR
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen men med en buljongtärning i vattnet.
2. Kyl ner häften av riset snabbt.
REDAN FÄRDIGT
½ sats kokt ris
½ sats snabbsyrad blomkål
⅓ sats kycklingfärssås
TILLSÄTT
200 ml kokosmjölk
1–2 msk riven färsk ingefära
1 msk curry
2 tsk sambal oelek
½ förp spenat à 200 g
150 g salladsärtor
salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Rör ner kokosmjölk, ingefära, curry och sambal oelek i kycklingfärssåsen. Vänd ner spenaten låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
2. Koka ärtorna i 3 minuter i saltat vatten.
3. Servera grytan med det varma riset, blomkål och ärtor.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats kycklingfärssås
½ sats rostad broccoli
TILLSÄTT
1 kruka basilika
1 förp soltorkad tomatcrème à 130 g
2 dl vatten
9 lasagneplattor
5 dl crème fraiche
1 ½ dl riven ost
½ förp spenat à 200 g
2 msk olja
½ msk rödvinsvinäger
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme.
2. Ta fram broccolin och låt den bli rumstempererad.
3. Hacka basilikan.
4. Blanda färssåsen med soltorkad tomatcrème, hälften av den hackade basilikan och vatten och koka upp.
5. Varva färssås med lasagneplattor och crème fraiche i en ugnsform 20x30 cm. Avsluta med lite crème fraiche och osten. Sätt in i mitten av ugnen ca 35 minuter eller tills plattorna känns mjuka.
6. Blanda broccolin med spenaten. Blanda resten av basilikan med olja och vinäger och ringla över salladen. Salta och peppra.
7. Servera broccolisalladen till lasagnen.
REDAN FÄRDIGT
½ sats kokt ris
½ sats rostad broccoli
½ sats snabbsyrad blomkål
TILLSÄTT
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 tsk spiskummin
1 msk sambal oelek
250 g sojabönor
salt, svartpeppar
TILL SERVERING
4 stekta ägg
1 msk olja
½ dl rostad lök
GÖR SÅ HÄR
1. Tina sojabönorna.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek dem i oljan i en stekpanna någon minut. Tillsätt spiskummin och sambal oelek. Vänd ner riset, bönor och broccoli och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
3. Stek äggen i oljan i en stekpanna.
4. Servera riset toppat med rostad lök, ägg och syrad blomkål.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats kycklingfärssås
TILLSÄTT
1 förp kokta svarta bönor à 380 g
2 tsk torkad oregano
2 tsk spiskummin
8 tortillabröd medium
olja till ugnsformen
1 förp pastasås chili à 390 g
1 dl riven ost
TILLBEHÖR
1 romansallad
1 gurka
2 avokador
3 dl gräddfil
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme.
2. Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
3. Blanda kycklingsåsen med bönor, oregano och spiskummin.
4. Rulla in såsen i tortillabröden och lägg i en oljad ugnsform med skarven ned. Häll över pastasåsen och strö över osten. Sätt in i mitten av ugnen 20–25 minuter.
5. Tillbehör: Skär salladen och gurkan i bitar. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skär dem i skivor.
6. Servera alla grönsaker och gräddfil till burritosen.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen:
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Söndagspreppen!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.
Söndagspreppen:
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Söndagspreppen!
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.
Söndagspreppen
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.