En grönare middagsmeny
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
INGREDIENSER
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 msk chilipulver
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 förp krossade tomater (à 390 g)
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs löken i olivolja i en stor kastrull ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och låt fräsa någon minut. Tillsätt krossade tomater. Låt koka på svag värme ca 30 minuter under lock.
INGREDIENSER
500 g palsternacka
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
500 g fryst blomkålsris
GÖR SÅ HÄR
1. Tina blomkålsriset.
2. Skala och skär palsternacka, lök och vitlök i mindre bitar.
3. Mixa grönsakerna i omgångar till ett smul i en matberedare.
4. Blanda grönsakssmulet med blomkålsriset.
INGREDIENSER
½ sats mixade grönsaker
650 g blandfärs
2 ägg
3 msk kycklingfond
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda allt ordentligt så att färsen binder med saltet.
2. Forma hälften av färsen till 12 små pannbiffar och lägg resten av färsen i en plastpåse och kläm ur all luft. Förvara i kylen till dagen efter.
INGREDIENSER
350 g blandfärs
¼ av de mixade grönsakerna
1 msk olja
GÖR SÅ HÄR
1. Bryn färsen i hälften av oljan och låt sedan svalna.
2. Bryn grönsaksmixen i resten av oljan och låt svalna.
3. Blanda ihop färs och grönsaker och lägg i en burk och ställ i kylen.
INGREDIENSER
1 vitlöksklyfta
500 g turkisk yoghurt
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Pressa vitlöken i yoghurten och rör i kryddorna.
REDAN FÄRDIGT
12 pannbiffar
⅓ sats tomatsås
TILLSÄTT
4 portioner pasta, gärna linguine
salt
1 msk olja
2 förp mozzarella (à 125 g)
1 kruka färsk basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Stek pannbiffarna i oljan i en stekpanna i ca 10 minuter, vänd då och då.
3. Riv eller skär mozzarellan i bitar.
4. Servera pannbiffarna med pasta, tomatsås, mozzarella och plocka över basilikan.
REDAN FÄRDIGT
färsen till köttbullarna
TILLSÄTT
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk sesamfrö
2 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
200 g ramennudlar
250 g pak choi
1 kruka koriander
GÖR SÅ HÄR
1. Skala den gula löken och skär den i klyftor.
2. Fräs löken i oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken och fräs någon minut. Rör i sesamfrön och currypasta. Låt fräsa någon minut ytterligare.
3. Tillsätt kokosmjölk, vatten och kycklingfond och koka upp.
4. Forma färsen till köttbullar och lägg ner och sjud i ca10 minuter.
5. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
6. Skär pak choien i strimlor och lägg dem i ett durkslag. Häll de färdigkokta nudlarna över pak choien.
7. Smaka eventuellt av buljongen med salt och peppar.
8. Lägg nudlar och pak choi i skålar och lägg på köttbullarna och häll över buljongen. Toppa med koriander.
REDAN FÄRDIGT
¼ sats rivna grönsaker
⅓ sats tomatsås
½ sats av yoghurtdippen
TILLSÄTT
4 portioner ris
Limegurka
1 gurka
1 lime (saften)
1 msk olja
salt
svartpeppar
1 msk sesamfrö
Linsgryta
2 msk olja
2 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
1 förp kokta gröna linser à 380g
1 ½ dl vatten
1 msk kycklingfond
GÖR SÅ HÄR
1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
2. Limegurka: Skiva gurkan tunt gärna på mandolin. Pressa saften ur limen och blanda med oljan. Krydda med salt och peppar. Blanda gurkan med dressingen och strö över sesamfröna.
3. Linsgryta: Fräs de rivna grönsakerna i oljan i en gryta. Tillsätt tomatpuré och spiskummin och fräs ytterligare någon minut.
4. Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
5. Tillsätt tomatsåsen, vatten, buljongtärning och linser i grytan och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar
6. Servera linsgrytan med ris, limegurka och yoghurtdipp.
REDAN FÄRDIGT
den stekta färsen med mixade grönsaker
⅓ av tomatsåsen
½ sats yoghurtdipp
TILLSÄTT
1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk chilipulver
2 avokador
1 cosmopolitansallad
8 tortillabröd, large
GÖR SÅ HÄR
1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil.
2. Lägg den stekta färsen och tomatsåsen i en gryta. Krydda med kryddorna och tillsätt bönorna. Låt sjuda i några minuter. Späd eventuellt med lite vatten.
3. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur avokadon och skär den i skivor.
4. Strimla salladen.
5. Servera färssåsen i bröden och toppa med sallad, avokado och yoghurtdippen.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda