Söndagspreppen!

Mindre kött mer grönt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Tomatsås i en kastrull.

    Tomatsås till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 gula lökar 
    3 vitlöksklyftor 
    ½ dl olivolja 
    3 msk tomatpuré 
    1 msk torkad timjan 
    1 msk chilipulver 
    2 tsk salt 
    3 krm svartpeppar 
    3 förp krossade tomater (à 390 g) 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka lök och vitlök.  
    2. Fräs löken i olivolja i en stor kastrull ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och låt fräsa någon minut. Tillsätt krossade tomater. Låt koka på svag värme ca 30 minuter under lock. 

  • Mixade grönsaker i en skål på en skärbräda

    Mixade grönsaker till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    500 g palsternacka 
    2 gula lökar 
    3 vitlöksklyftor 
    500 g fryst blomkålsris  

    GÖR SÅ HÄR
    1. Tina blomkålsriset. 
    2. Skala och skär palsternacka, lök och vitlök i mindre bitar.  
    3. Mixa grönsakerna i omgångar till ett smul i en matberedare. 
    4. Blanda grönsakssmulet med blomkålsriset. 

  • Ingredienser till färs i en skål

    Färs till pannbiffar och köttbullar till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    ½ sats mixade grönsaker 
    650 g blandfärs 
    2 ägg 
    3 msk kycklingfond  
    1 ½ tsk salt 
    2 krm svartpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda allt ordentligt så att färsen binder med saltet.  
    2. Forma hälften av färsen till 12 små pannbiffar och lägg resten av färsen i en plastpåse och kläm ur all luft. Förvara i kylen till dagen efter.  

  • Stekt potatis i en kastrull

    Stekt färs till burritos till 1 måltid för 4 personer

    INGREDIENSER
    350 g blandfärs 
    ¼ av de mixade grönsakerna 
    1 msk olja 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Bryn färsen i hälften av oljan och låt sedan svalna.  
    2. Bryn grönsaksmixen i resten av oljan och låt svalna. 
    3. Blanda ihop färs och grönsaker och lägg i en burk och ställ i kylen.  

  • Yoghurtdipp i en skål

    Yoghurtdipp till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 vitlöksklyfta 
    500 g turkisk yoghurt 
    2 tsk spiskummin 
    1 tsk salt 
    2 krm svartpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Pressa vitlöken i yoghurten och rör i kryddorna. 

Laga det här

  • Pannbiff med tomatås och pasta

    SÖNDAG Pannbiff med tomatsås och pasta med mozzarella

    REDAN FÄRDIGT
    12 pannbiffar 
    ⅓ sats tomatsås 
    TILLSÄTT
    4 portioner pasta, gärna linguine 
    salt 
    1 msk olja 
    2 förp mozzarella (à 125 g) 
    1 kruka färsk basilika 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.  
    2. Stek pannbiffarna i oljan i en stekpanna i ca 10 minuter, vänd då och då. 
    3. Riv eller skär mozzarellan i bitar.  
    4. Servera pannbiffarna med pasta, tomatsås, mozzarella och plocka över basilikan. 

  • Köttbullar i röd curry med nudlar.

    MÅNDAG Köttbullar i röd curry med nudlar och pak choi

    REDAN FÄRDIGT
    färsen till köttbullarna  

    TILLSÄTT
    1 gul lök 
    1 vitlöksklyfta 
    1 msk olja 
    1 msk sesamfrö 
    2 msk röd currypasta 
    400 ml kokosmjölk 
    4 dl vatten 
    3 msk kycklingfond 
    200 g ramennudlar 
    250 g pak choi 
    1 kruka koriander 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala den gula löken och skär den i klyftor.  
    2. Fräs löken i oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken och fräs någon minut. Rör i sesamfrön och currypasta. Låt fräsa någon minut ytterligare. 
    3. Tillsätt kokosmjölk, vatten och kycklingfond och koka upp. 
    4. Forma färsen till köttbullar och lägg ner och sjud i ca10 minuter. 
    5. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. 
    6. Skär pak choien i strimlor och lägg dem i ett durkslag. Häll de färdigkokta nudlarna över pak choien. 
    7. Smaka eventuellt av buljongen med salt och peppar. 
    8. Lägg nudlar och pak choi i skålar och lägg på köttbullarna och häll över buljongen. Toppa med koriander.

  • Linsgryta och ris i två skålar

    TISDAG Linsgryta med ris, yoghurtdipp och limegurka

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ sats rivna grönsaker 
    ⅓ sats tomatsås 
    ½ sats av yoghurtdippen 

    TILLSÄTT
    4 portioner ris  
    Limegurka 
    1 gurka 
    1 lime (saften) 
    1 msk olja 
    salt 
    svartpeppar 
    1 msk sesamfrö 
    Linsgryta  
    2 msk olja 
    2 msk tomatpuré 
    2 tsk spiskummin  
    1 förp kokta gröna linser à 380g 
    1 ½ dl vatten  
    1 msk kycklingfond  

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 
    2. Limegurka: Skiva gurkan tunt gärna på mandolin. Pressa saften ur limen och blanda med oljan. Krydda med salt och peppar. Blanda gurkan med dressingen och strö över sesamfröna. 
    3. Linsgryta: Fräs de rivna grönsakerna i oljan i en gryta. Tillsätt tomatpuré och spiskummin och fräs ytterligare någon minut.  
    4. Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.  
    5. Tillsätt tomatsåsen, vatten, buljongtärning och linser i grytan och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar 
    6. Servera linsgrytan med ris, limegurka och yoghurtdipp. 

  • Burritos med bönor i tortillabröd

    ONSDAG Burritos med bönor, avokado och yoghurtdipp

    REDAN FÄRDIGT
    den stekta färsen med mixade grönsaker 
    ⅓ av tomatsåsen 
    ½ sats yoghurtdipp 

    TILLSÄTT
    1 förp kokta kidneybönor (à 380 g) 
    1 tsk salt 
    2 krm svartpeppar 
    1 ½ tsk spiskummin 
    1 ½ tsk chilipulver 
    2 avokador 
    1 cosmopolitansallad 
    8 tortillabröd, large 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil.  
    2. Lägg den stekta färsen och tomatsåsen i en gryta. Krydda med kryddorna och tillsätt bönorna. Låt sjuda i några minuter. Späd eventuellt med lite vatten.  
    3. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur avokadon och skär den i skivor. 
    4. Strimla salladen. 
    5. Servera färssåsen i bröden och toppa med sallad, avokado och yoghurtdippen. 

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1589 stycken

Söndagspreppen

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda