En grönare middagsmeny
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat rotsellerisoppa med salsicciasmul, ugnspannkaka och pasta med rotsellerisås.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Rostad blomkål med stekt lax och krämig kålsallad
MÅNDAG
Rotsellerisoppa med rostad blomkål och salsicciasmul
TISDAG
Ugnspannkaka med rotselleri och grönkålssallad
ONSDAG
Pasta med rotsellerisås och salsicciasmul
INGREDIENSER
1 stort blomkålshuvud
2 msk olja
2 krm chiliflakes
salt, peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
2.Dela blomkålen mitt itu. Pensla med olja och krydda med chiliflakes, salt och peppar. Lägg blomkålen med snittytan ner på den varma plåten. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter. Rosta blomkålen tillsammans med rotsellerin, se nedan;
INGREDIENSER
1 rotselleri ca 1 kg
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, peppar
3 dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och skär rotsellerin i 3 cm stora bitar. Skala lök och vitlök Skär gula löken i 4 klyftor. Blanda vitlöken, rotsellerin och löken med oljan. Salta och peppra. Rosta på den varma plåten med blomkålen ovan tills rotsellerin är mjuk.
2. Koka upp grädden och mjölken och mixa tillsammans med rotselleri, vitlök och gul lök till en slät kräm.
INGREDIENSER
600 g färsk salsiccia
1 msk olja
GÖR SÅ HÄR
1. Snitta upp korvskinnet och pressa ur korvfärsen ner i en stekpanna med olja. Stek färsen ca 10 minuter och finfördela med en träslev till en fint smul.
INGREDIENSER
3 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
300 g vitkål
1 förp skuren grönkål à 125 g
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ihop olja, vinäger och senap i en stor bunke. Skär vitkålen tunt, gärna på mandolin. Vänd ner vitkålen och grönkålen i bunken och smaka av med salt och peppar.
REDAN FÄRDIGT
½ sats vitkålssallad
½ sats blomkål
TILLSÄTT
4 portioner kvarngryn
1 grönsakbuljongstärning
2 dl crème fraiche
1 tsk curry
½ kruka persilja
4 portioner lax à ca 125 g
1 msk olja
salt, peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Koka kvarngrynen enligt anvisningen på förpackningen men med grönsaksbuljongtärningen.
2. Blanda crème fraiche och curry och blanda med vitkålssalladen.
3. Hacka persiljan. Krydda laxen med salt och peppar och vänd bitarna i persiljan. Stek laxen i oljan i en stekpanna, runt om, ca 6 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.
4. Skär blomkålen i mindre bitar och blanda med kvarngrynen.
5. Servera laxen med kvarngrynen och kålsalladen.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats rotsellerikräm
½ sats blomkål
½ sats salsicciasmul
TILLSÄTT
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
3 dl mjölk
salt, peppar
½ kruka persilja
4 frallor
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp sellerikrämen med buljongtärningen, vattnet och mjölken. Låt koka upp och späd ev med mera vatten och smaka av med salt och peppar.
2. Skär blomkålen i bitar och värm den i soppan.
3. Hacka persiljan och blanda med salsicciasmulet.
4. Servera soppan toppad med salsicciasmul och frallor.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats rotsellerikräm
½ sats vitkålssallad
TILLSÄTT
6 ägg
4 ½ dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 msk smör
Till servering
Lingonsylt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Knäck äggen och blanda med mjölet och först lite av mjölken. Vispa till en jämn smet och späd med resten av mjölken. Rör i saltet och sellerikrämen.
3. Smörj en långpanna (ca 30x40 cm) med smöret och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pannkakan stannat och har fin färg.
4. Servera med vitkålssalladen och gärna lingonsylt.
REDAN FÄRDIGT
½ sats salsicciasmul
1/3 sats rotsellerikräm
TILLSÄTT
4 portioner pasta
250 g färska champinjoner
1 rödlök
1 msk olja
salt, peppar
1 tsk torkad dragon
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl mjölk
65 g rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Ansa och skär champinjonerna i bitar och skala och skiva löken. Stek lök och svamp i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Tillsätt salsicciasmulet och låt det bli varmt. Värm sellerikrämen tillsammans med dragon, smulad buljongtärning och mjölk. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar.
3. Vänd ner såsen i pastan och servera med smulet och rucola.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med thailändska klassiker som pad thai och fried rice.
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen:
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Söndagspreppen!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Söndagspreppen:
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Söndagspreppen!
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.