Söndagspreppen!

Frossa i färskpotatis!

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat färskpotatispytt och potatisomelett.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Färskpotatis med sockersaltad halstrad lax och örtsås

    MÅNDAG
    Pytt på färskpotatis, purjolök och kyckling med örtiga rädisor

    TISDAG
    Potatisomelett med krämig gurksallad och rimmad lax

    ONSDAG
    Parmesanrostad färskpotatis med pistou och salsiccia

Förbered det här

  • En lax som ligger på en skärbräda med salt och socker på.

    Rimmad lax till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1,2 kg laxfilé 
    3 msk salt 
    2 msk strösocker 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär bort skinnet på laxen och skär den i två bitar.   
    2. Blanda salt och socker. Strö blandningen runt om laxen.  
    3. Låt den ena laxen ligga framme medan du förbereder den första middagen (eller max 1 timme). Lägg den andra halvan i en plastpåse och knyt ihop. Lägg den i kylen på en tallrik i två dygn och vänd den ca 2 gånger om dagen.  

  • Kokad färskpotatis som ligger i en skål, skålen står på en lila handduk.

    Färskpotatis till 4 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    4 kg färskpotatis 
    salt 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i två stora kastruller. 

  • En grön och örtig pistou i en skål, som står på en lila handduk. Bredvid ligger en sked med pistou på.

    Pistou till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 vitlöksklyftor  
    2 krukor färsk basilika  
    3 dl riven parmesan (ca 80 g) 
    1 ½ dl olivolja 
    2 krm salt 
    2 krm svartpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och riv vitlöken. Grovhacka basilikan med stjälkarna. Riv parmesanen fint på ett rivjärn. Blanda alla ingredienser.  

  • Östsås i en lila skål, bredvid skålen ligger en halv citron.

    Örtsås till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 citron 
    1 vitlöksklyfta 
    1 kruka kruspersilja 
    5 dl crème fraiche 
    1 förp fryst dill (à 40 g)  
    salt och peppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Riv skalet av citronen. Skala och riv vitlöken. Hacka persiljan och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Laga det här

  • Stekt lax, kokt färskpotatis, ett salladsblad och en skål med östsås som ligger på en tallrik. Tallriken står på en gul servett.

    SÖNDAG Nykokt färskpotatis med sockersaltad och stekt lax med örtsås

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ nykokt färskpotatis 
    ½ av den sockersaltade laxen 
    ½ av örtsåsen 
     
    Lägg till:  
    1 msk olja 
    1 huvudsallad 
    1 citron 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär laxen i fyra bitar. Torka av bitarna ordentligt med hushållspapper och stek bitarna i oljan på medelvärme i en stekpanna fisken har en innertemperatur på 54°C.  
    2. Skär salladen i bitar eller plocka lossa bladen.  
    3. Skär citronen i klyftor. 
    4. Servera med nykokt färskpotatis, sallad, citronklyftor och örtsås.  

  • En pytt av färskpotatis, rädisor och purjolök tillsammans med stekt kyckling och östsås. Tallriken står på en gul tygservett.

    MÅNDAG Pytt på färskpotatis och purjolök med stekt kyckling och örtiga rädisor

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ av potatisen 
    ¼ av örtsåsen 
     
    TILLSÄTT
    720 g kycklingfiléer 
    2 msk olja 
    salt och peppar 
    125 g rädisor 
    1 purjolök (á ca 300 g) 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 150°C. 
    2. Stek kycklingen i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg upp i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C. 
    3. Skölj och ansa rädisorna, riv dem grovt på ett rivjärn och pressa försiktigt ur lite vätska. Blanda rivet med örtsåsen.  
    4. Skär potatisen i bitar. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Stek purjolök och potatis i resten av oljan i en stekpanna, tills det börjar få färg. Krydda med salt och peppar. 
    5. Servera pytten med kycklingen och örtiga rädisor. 

  • En sommaromelett i en vit ugnsform med en gurksallad ovanpå, bredvid finns rimmad lax på ett uppläggningsfat.

    TISDAG Sommaromelett med pistou och färskpotatis med gurksallad och rimmad lax

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ av örtsåsen 
    ½ av laxen 
    ½ av pistoun 
    ¼ av potatisen 
     
    TILLSÄTT: 
    Omelett 
    2 msk vetemjöl eller majsstärkelse 
    3 dl mjölk 
    8 ägg 
    3/4 tsk salt 
    2 krm peppar 
    Gurksallad 
    1 gurka 
    65 g späd grönkål 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. 
    2. Skär potatisen i bitar och lägg i en smord ugnsform (ca 20x30 cm).  
    3. Omelett: Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken i redningen och låt koka upp under omrörning. Ta av från plattan och vispa ner resten av mjölken. 
    4. Vispa sönder äggen i en skål och rör ner i kastrullen. Tillsätt salt, peppar och pistoun. 
    5. Häll smeten över potatisen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, eller tills äggstanningen stannat. 
    6. Gurksallad: Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skiva gurkan och blanda med grönkålen.  
    7. Skiva laxen. 
    8. Servera laxen med omelett, örtsåsen och gurksallad. 

  • Parmesanrostad färskpotatis, med salsiccia och pistou på en tallrik. Rätten är toppad med ricotta och rucola.

    ONSDAG Parmesanrostad färskpotatis med pistou och salsiccia

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ av potatisen 
    ½ av pistoun 
     
    TILLSÄTT
    salt och peppar 
    1 dl riven parmesan (ca 60 g) 
    2 msk olivolja 
    600 g färsk salsiccia 
    ½ dl pinjenötter (30 g) 
    250 g ricotta 
    65 g rucola 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. 
    2. Dela potatisen och lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra över potatisen. Riv parmesanen på ett rivjärn och strö över potatisen. Ringla över hälften av oljan och sätt in i mitten av ugnen i först 10 minuter.  
    3. Stek korven runt om i en stekpanna i resten av oljan i ca 8 minuter. 
    4. Ta ut plåten och strö över pinjenötterna och sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter eller tills pinjenötter och osten fått fin färg. 
    5. Servera med pistou, ricotta och rucola. 

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1690 stycken

Enkel måltidsprepp

Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.

Nudelsallad och vårrullar

Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.