En grönare middagsmeny
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat färskpotatispytt och potatisomelett.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Färskpotatis med sockersaltad halstrad lax och örtsås
MÅNDAG
Pytt på färskpotatis, purjolök och kyckling med örtiga rädisor
TISDAG
Potatisomelett med krämig gurksallad och rimmad lax
ONSDAG
Parmesanrostad färskpotatis med pistou och salsiccia
INGREDIENSER
1,2 kg laxfilé
3 msk salt
2 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Skär bort skinnet på laxen och skär den i två bitar.
2. Blanda salt och socker. Strö blandningen runt om laxen.
3. Låt den ena laxen ligga framme medan du förbereder den första middagen (eller max 1 timme). Lägg den andra halvan i en plastpåse och knyt ihop. Lägg den i kylen på en tallrik i två dygn och vänd den ca 2 gånger om dagen.
INGREDIENSER
4 kg färskpotatis
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i två stora kastruller.
INGREDIENSER
2 vitlöksklyftor
2 krukor färsk basilika
3 dl riven parmesan (ca 80 g)
1 ½ dl olivolja
2 krm salt
2 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och riv vitlöken. Grovhacka basilikan med stjälkarna. Riv parmesanen fint på ett rivjärn. Blanda alla ingredienser.
INGREDIENSER
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 kruka kruspersilja
5 dl crème fraiche
1 förp fryst dill (à 40 g)
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Riv skalet av citronen. Skala och riv vitlöken. Hacka persiljan och blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
REDAN FÄRDIGT
¼ nykokt färskpotatis
½ av den sockersaltade laxen
½ av örtsåsen
Lägg till:
1 msk olja
1 huvudsallad
1 citron
GÖR SÅ HÄR
1. Skär laxen i fyra bitar. Torka av bitarna ordentligt med hushållspapper och stek bitarna i oljan på medelvärme i en stekpanna fisken har en innertemperatur på 54°C.
2. Skär salladen i bitar eller plocka lossa bladen.
3. Skär citronen i klyftor.
4. Servera med nykokt färskpotatis, sallad, citronklyftor och örtsås.
REDAN FÄRDIGT
¼ av potatisen
¼ av örtsåsen
TILLSÄTT
720 g kycklingfiléer
2 msk olja
salt och peppar
125 g rädisor
1 purjolök (á ca 300 g)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Stek kycklingen i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg upp i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C.
3. Skölj och ansa rädisorna, riv dem grovt på ett rivjärn och pressa försiktigt ur lite vätska. Blanda rivet med örtsåsen.
4. Skär potatisen i bitar. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Stek purjolök och potatis i resten av oljan i en stekpanna, tills det börjar få färg. Krydda med salt och peppar.
5. Servera pytten med kycklingen och örtiga rädisor.
REDAN FÄRDIGT
¼ av örtsåsen
½ av laxen
½ av pistoun
¼ av potatisen
TILLSÄTT:
Omelett
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
3 dl mjölk
8 ägg
3/4 tsk salt
2 krm peppar
Gurksallad
1 gurka
65 g späd grönkål
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skär potatisen i bitar och lägg i en smord ugnsform (ca 20x30 cm).
3. Omelett: Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken i redningen och låt koka upp under omrörning. Ta av från plattan och vispa ner resten av mjölken.
4. Vispa sönder äggen i en skål och rör ner i kastrullen. Tillsätt salt, peppar och pistoun.
5. Häll smeten över potatisen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, eller tills äggstanningen stannat.
6. Gurksallad: Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skiva gurkan och blanda med grönkålen.
7. Skiva laxen.
8. Servera laxen med omelett, örtsåsen och gurksallad.
REDAN FÄRDIGT
¼ av potatisen
½ av pistoun
TILLSÄTT
salt och peppar
1 dl riven parmesan (ca 60 g)
2 msk olivolja
600 g färsk salsiccia
½ dl pinjenötter (30 g)
250 g ricotta
65 g rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela potatisen och lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra över potatisen. Riv parmesanen på ett rivjärn och strö över potatisen. Ringla över hälften av oljan och sätt in i mitten av ugnen i först 10 minuter.
3. Stek korven runt om i en stekpanna i resten av oljan i ca 8 minuter.
4. Ta ut plåten och strö över pinjenötterna och sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter eller tills pinjenötter och osten fått fin färg.
5. Servera med pistou, ricotta och rucola.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.