Sydeuropeiska smaker
Preppa för veckans måltider! Denna meny är inspirerad av smaker från sydeuropa och bjuder bland annat på kryddig paella, värmande minestronesoppa och harissa-rostad blomkål.
Preppa för veckans måltider! Denna meny är klimatsmart och består av veganska rätter som mättar hela familjen, från hummus och potatiskakor med kantareller till matvetesallad med bönor och rostade morötter.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Potatissallad med rostade morötter och bönor
Måndag: Hummus på bönor med rostade morötter
Tisdag: Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm
Onsdag: Matvetesallad med bönor och rostade morötter
Ingredienser
1600 g potatis
1 rödlök
1 kruka dragon
3 msk senap
3 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk olja
Gör så här
1. Skär potatisen i bitar eller halvera om de är små. Koka mjuka i saltat vatten.
2. Skala och finhacka löken. Plocka bladen från dragonen. Vispa ihop senap, vinäger, salt, peppar och olja.
3. Blanda potatisen med dressing, lök och dragon.
Ingredienser
1200 g morötter
2 1/4 msk olja
6 krm salt
3 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
3 msk lönnsirap eller ljus sirap
2 1/4 msk vitvinsvinäger
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Dela morötterna på längden, två gånger om de är tjocka. Blanda med olja och salt på en stor plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter.
3. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda med chiliflakes, sirap och vinäger. Häll dressingen över morötterna och rosta ytterligare 10 minuter eller tills morötterna mjuknat men har lite tuggmotstånd kvar.
Ingredienser
3 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 1/2 gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta
10 1/2 msk olja
1 1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
3 krm malen spiskummin
3 krm malen koriander
1 1/2 msk torkad oregano
6 krm salt
6 krm malen svartpeppar
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Gör så här
1. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i 2 msk olja (för 4 port) tills de mjuknar.
2. Blanda löken med kryddorna, bönorna, vinägern och resten av oljan. Låt marinera minst 15 minuter.
Ingredienser
1 gurka (à ca 400 g)
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk hackad dill
Gör så här
1. Skiva gurkan och lägg i en burk.
2. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill. Blanda med gurkan. Låt gurkan dra i kylen minst 1 timme innan servering.
Redan färdigt
1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
1/3 sats potatissallad med dragon
¼ sats marinerade bönor
½ sats dillpicklad gurka
Gör så här
1. Servera de rostade morötterna med potatissalladen, de marinerade bönorna och den picklade gurkan.
Redan färdigt
1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
½ sats marinerade bönor
Tillsätt
½ dl neutral olja
½ kruka timjan
salt
svartpeppar
bröd till servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 °C. Värm morötterna i ugnen ca 5 minuter.
2. Mixa bönorna med olja och ½ dl kokande vatten till en slät hummus. Tillsätt ev lite mer vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
3. Plocka timjanbladen. Toppa hummusen med morötterna och strö över timjan. Servera med bröd.
Redan färdigt
2/3 sats potatissallad med dragon
½ sats dillpicklad gurka
Tillsätt
1 vitlöksklyfta
200 g kantareller
3 krm salt
½ krm svartpeppar
2 dl växtbaserad crème fraiche eller matyoghurt
2–3 msk riven färsk pepparrot
neutral olja att steka i
Gör så här
1. Mosa potatissalladen grovt med en potatisstöt eller träslev. Forma till 12 biffar med händerna, ca 2 cm tjocka.
2. Skala och finhacka vitlöken. Stek kantarellerna i 2 msk olja tills de släppt vätskan. Tillsätt vitlök, 1 krm salt och peppar och stek tills svampen är gyllene.
3. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med riven pepparrot och 2 krm salt.
4. Stek potatiskakorna i olja i en stor panna på medelvärme tills de är krispiga och gyllene, ca 2–3 minuter på varje sida.
5. Servera potatiskakorna med pepparrotskrämen, kantarellerna och dillpicklad gurka.
Redan färdigt
1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
¼ sats marinerade bönor
Tillsätt
3 dl matvete
150 g purjolök
2 msk olja
½ kruka persilja
1 fänkål
1 ½ tsk vinäger
½ dl rostade pumpakärnor
salt
svartpeppar
Gör så här
1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
2. Skär morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken noga och skiva tunt. Stek purjolöken i oljan tills den mjuknar i en stor stekpanna. Lägg i morötterna och stek ett par minuter till. Tillsätt matvetet och bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
3. Hacka persiljan. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda persilja och fänkål med vinäger och ½ krm salt.
4. Häll upp matveteblandningen på ett stort fat. Toppa med fänkålen och strö över pumpakärnor.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Preppa för veckans måltider! Denna meny är inspirerad av smaker från sydeuropa och bjuder bland annat på kryddig paella, värmande minestronesoppa och harissa-rostad blomkål.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Månadens meny består av nyttigare vardagsmat med bland annat quinoa och tofu.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Laga en god söndagsmiddag för fyra personer och förbered ytterligare 3 middagar.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.