Söndagspreppen!

Billigt och vegetariskt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat linsbolognese, pastagratäng och italiensk bondsoppa på menyn.
Fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag: Pasta bolognese på linser med ugnsrostade morötter
    Måndag: Tortillas med linser, morotskräm och gräddfil
    Tisdag: Italiensk bondsoppa
    Onsdag: Pastagratäng med broccoli

Förbered det här:

  • Bolognese med linser till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser:
    150 g rotselleri
    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    ½ dl olivolja
    5 dl torkade belugalinser eller gröna linser
    1 ½ liter vatten
    2 förp krossade tomater à 500 g
    1 dl strimlade soltorkade tomater
    2 msk torkad oregano
    2 msk vinäger
    3 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar

    Gör så här:
    1. Skala och riv rotsellerin. Hacka lök och vitlök.
    2. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek rotselleri, lök och vitlök tills löken mjuknat utan att ta färg.
    3. Tillsätt linser, krossade tomater, soltorkade tomater och oregano. Koka upp och sjud ca 40 min tills linserna är mjuka. Rör då och då.
    4. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

  • Pasta till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser:
    800 g pastaskruvar, t ex gemelli

    Gör så här:
    1. Koka enligt anvisning på förpackningen.
     

  • Parmesankräm till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser:
    150 g parmesan
    4 dl crème fraiche
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    Gör så här:
    1. Riv parmesanosten fint.
    2. Blanda crème fraiche med ost och smaka av med peppar.
     

  • Ugnsrostade morötter till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser:
    1 kg morötter
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    1 tsk chilipulver eller chiliflakes

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°
    2. Skala ev morötterna och dela dem på längden, två gånger om de är stora.
    3. Lägg morötterna på en plåt och blanda med olja, salt och chiliflakes.
    4. Rosta mitt i ugnen ca 15 min eller tills morötterna är mjuka.

Laga det här:

  • Tortillas med linser, morotskräm och gräddfil

    Redan färdigt
    1/3 sats bolognese med linser
    1/3 sats ugnsrostade morötter

    Tillsätt
    1 tsk spiskummin
    1 tsk malen koriander
    1 tsk paprikapulver
    1 riven eller pressad vitlöksklyfta
    1 dl neutral olja
    1 msk färskpressad citronjuice
    2 krm salt
    12 små tortillabröd
    2 dl gräddfil
    limeklyftor
    koriander

    Gör så här
    1. Värm bolognesen och smaksätt med spiskummin, koriander och paprikapulver.
    2. Lägg ugnsrostade morötter och vitlök i en bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med citronjuice och salt.
    3. Värm tortillabröden och servera med morotskräm, bolognesen, en klick gräddfil, limeklyftor och koriander.

  • Italiensk bondsoppa

    Redan färdigt
    1/3 sats bolognese med linser

    Tillsätt
    1 förp kokta vita bönor ca 380 g
    6 dl vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    1/2 msk finrivet citronskal
    1 msk färskpressad citronjuice
    2 tärnade tomater
    1/2 dl hackad persilja
    surdegsbröd till servering

    Gör så här
    1. Häll av och skölj bönorna. Värm bolognesen med vatten, smulad buljongtärning, citronskal och -juice. Tillsätt bönor och tomater. Låt soppan koka upp.
    2. Strö över persilja och servera med bröd.
     

  • Pastagratäng med broccoli

    Redan färdigt
    2/3 sats parmesankräm
    ½ sats kokt pasta

    Tillsätt
    250 g broccoli
    4 dl mjölk
    3 ägg
    ev 1–2 krm riven eller mald muskotnöt
    65 g rucola till servering

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200°C. Skär broccolin i buketter och blanda med pastan i en ugnssäker form.
    2. Vispa ihop parmesankräm, mjölk, ägg och ev muskot och häll över pastan. Rör om och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera med rucola.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (825)

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.

Söndagspreppen:

Vårig prepp med kyckling

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.