Lax på olika sätt
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Månadens meny bjuder bland annat på rostad morotssoppa, stekt fläskkarré och ugnsbakad torsk med morotsaoili.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Stekt fläskkarré med feta- och grynsallad och oreganodipp
MÅNDAG
Rostad morotssoppa med quesadillas
TISDAG
Pasta med krämig fläskkarrésås
ONSDAG
Ugnsbakad torsk med morotsaioli och grynsallad
INGREDIENSER
1 kg fläskkarré, skivad utan ben
2 msk olja
salt
peppar
1 msk smör
½ tsk torkad timjan
GÖR SÅ HÄR
1. Stek karrén i oljan i en stekpanna, i två omgångar, ca 4 minuter på varje sida på medelvärme. Salta och peppra. Klicka i smöret mot slutet av stekningen och krydda med timjan.
2. Lägg undan knappt hälften av köttet, kyl ner och spara till pastan.
INGREDIENSER
1 ½ kg morötter
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk olja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Ansa och skär morötterna ca 3 cm stora bitar och lägg på en plåt.
3. Skala lök och vitlök och skär den gula löken i klyftor. Lägg på all lök på plåten.
4.. Blanda grönsakerna med oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills morötterna är mjuka och allt fått fin färg.
5. Lägg hälften av morötterna (3/6 av satsen) och löken i en burk med lock och spara till soppan. Lägg undan ⅓ av resten av morötterna/löken (1/6 av satsen) en annan burk (till aiolin) och förvara i kylen. Servera resterande morötter till söndagens matvetesallad.
INGREDIENSER
2 dl pumpakärnor
2 msk sesamfrö
2 krm salt
½ tsk spiskummin
1 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
1. Stek alla ingredienser i oljan i en stekpanna på medelvärme i några minuter tills det börjar få färg. Häll upp på en tallrik med hushållspapper och låt svalna.
INGREDIENSER
2 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm chiliflakes
GÖR SÅ HÄR
1. Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
2. Mixa bönorna slätt med olja, salt och chiliflakes.
INGREDIENSER
8 portioner matvete
2 kycklingbuljongtärningar
GÖR SÅ HÄR
1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, men med buljongtärningarna i vattnet.
REDAN FÄRDIGT
½ sats matvete
⅓ sats rostade morötter
½ sats pumpakärnor
½ sats fläskkarré
TILLSÄTT
Oreganodipp
2 dl matyoghurt
1 tsk torkad oregano
2 krm chiliflakes
1 krm salt
Grynsallad
65 g babyspenat
150 g fetaost
GÖR SÅ HÄR
1. Oreganodipp: Blanda alla ingredienser till dippen.
2. Grynsallad: Blanda matvete, morötter och pumpakärnor. Vänd ner spenaten och smula fetaosten över salladen.
3. Servera fläskkarrén med grynsallad och dipp.
Tips: Om du inte äter detta direkt, värm då karrén och matvetet försiktigt i lite i olja i en stekpanna.
REDAN FÄRDIGT
½ sats rostade morötter
½ sats rostade pumpakärnor
¾ sats bönröra
TILLSÄTT
Morotssoppa
1 msk riven ingefära
1 lime, saften
200 ml kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
1 liter vatten
salt
peppar
1 kruka koriander eller gräslök
Quesadillas
1 förp majskorn (à 150 g)
8 tortillabröd, medium
1 ½ dl riven ost
GÖR SÅ HÄR
1. Morotssoppa: Skala och riv ingefäran och pressa limen. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Låt koka upp och mixa slätt i två omgångar i en kannmixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med koriander och pumpakärnor.
2. Quesadillas: Låt majsen rinna av. Bred bönröran över ena halvan på tortillabröden, strö över majs och ost och vik ihop. Stek i torr stekpanna någon minut på varje sida på medelvärme så att osten hinner smälta. Servera till soppan.
REDAN FÄRDIGT
½ sats stekt fläskkarré
¼ sats bönröra
TILLSÄTT
4 portioner pasta, gärna tagliatelle
2 dl mjölk
2 tsk majsstärkelse
2 ½ dl vispgrädde
1 kycklingbuljongtärning
200 g soltorkad tomat i olja
1 kruka basilika
1 dl riven parmesan
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Strimla fläskkarrén tunt.
3. Blanda mjölk och majsstärkelse och koka upp tillsammans med grädden i en kastrull. Smula i buljongtärningen och vispa i bönröran. Vänd ner köttet och låt allt bli varmt.
4. Häll av tomaterna och strimla dem. Strimla basilikan och riv parmesanen.
5. Vänd ner tomater och basilika i såsen.
6. Blanda såsen med pastan och toppa med osten.
REDAN FÄRDIGT
1/6 sats rostade morötter
½ sats matvete
TILLSÄTT
Morotsaioli
1 ägg
1 vitlöksklyfta
¾ dl olja
½ tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Torsk
4 portioner torskrygg (à ca 140 g)
2 tsk smör till formen
salt
peppar
½ tsk fänkålsfrö
Grynsallad
250 g snackgurka (eller 1 gurka)
1 kruka dill (eller 2 tsk fryst)
2 msk olivolja
65 g sallad i påse
GÖR SÅ HÄR
1. Morotsaioli: Mixa morötter och ägg i en kannmixer. Skala och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixning. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
2. Torsk: Tina torsken, om den är fryst.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Lägg torsken i en smord ugnsform och krydda med salt och peppar. Stöt fänkålsfröna i en mortel och strö över. Sätt in torsken i mitten av ugnen 7-10 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 56
5. Grynsallad: Hyvla gurkan i tunna skivor gärna med en mandolin eller skär den i tärningar. Hacka dillen grovt. Värm matvetet i olja i en stekpanna. Blanda med dill, gurka och sallad.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.