Söndagspreppen

Söndagspreppen: Morot på tre sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Månadens meny bjuder bland annat på rostad morotssoppa, stekt fläskkarré och ugnsbakad torsk med morotsaoili.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Stekt fläskkarré med feta- och grynsallad och oreganodipp 

    MÅNDAG
    Rostad morotssoppa med quesadillas 

    TISDAG
    Pasta med krämig fläskkarrésås  

    ONSDAG
    Ugnsbakad torsk med morotsaioli och grynsallad

Förbered det här

  • Stekt fläskkarré på en stekpanna.

    Stekt fläskkarré till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg fläskkarré, skivad utan ben 
    2 msk olja 
    salt  
    peppar 
    1 msk smör 
    ½ tsk torkad timjan 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Stek karrén i oljan i en stekpanna, i två omgångar, ca 4 minuter på varje sida på medelvärme. Salta och peppra. Klicka i smöret mot slutet av stekningen och krydda med timjan. 
    2. Lägg undan knappt hälften av köttet, kyl ner och spara till pastan.  

  • Morötter på en plåt.

    Rostade morötter till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg morötter 
    4 gula lökar 
    4 vitlöksklyftor 
    3 msk olja 
    1 tsk salt  
    2 krm svartpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. 
    2. Ansa och skär morötterna ca 3 cm stora bitar och lägg på en plåt. 
    3. Skala lök och vitlök och skär den gula löken i klyftor. Lägg på all lök på plåten.  
    4.. Blanda grönsakerna med oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills morötterna är mjuka och allt fått fin färg.  
    5. Lägg hälften av morötterna (3/6 av satsen) och löken i en burk med lock och spara till soppan. Lägg undan ⅓ av resten av morötterna/löken (1/6 av satsen) en annan burk (till aiolin) och förvara i kylen. Servera resterande morötter till söndagens matvetesallad.  

  • Rostade pumpakärnor.

    Rostade pumpakärnor till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 dl pumpakärnor 
    2 msk sesamfrö 
    2 krm salt 
    ½ tsk spiskummin 
    1 msk rapsolja 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Stek alla ingredienser i oljan i en stekpanna på medelvärme i några minuter tills det börjar få färg. Häll upp på en tallrik med hushållspapper och låt svalna.  

  • Linser i en kastrull mot en turkos bakgrund.

    Bönröra till 4 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 förp kokta cannellinibönor (à 380 g) 
    2 msk olivolja 
    2 krm salt 
    1 krm chiliflakes

    GÖR SÅ HÄR
    1. Häll bönorna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 
    2. Mixa bönorna slätt med olja, salt och chiliflakes. 

  • Kokt matvete i en kastrull.

    Kokt matvete till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    8 portioner matvete 
    2 kycklingbuljongtärningar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, men med buljongtärningarna i vattnet.  

Laga det här

  • Stekt fläskkarré med feta- och grynsallad.

    Stek fläskkarré med feta- och grynsallad, rostade pumpakärnor och oreganodipp till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats matvete 
    ⅓ sats rostade morötter  
    ½ sats pumpakärnor
    ½ sats fläskkarré

    TILLSÄTT
    Oreganodipp 
    2 dl matyoghurt 
    1 tsk torkad oregano 
    2 krm chiliflakes   
    1 krm salt

    Grynsallad 
    65 g babyspenat  
    150 g fetaost 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Oreganodipp: Blanda alla ingredienser till dippen. 
    2. Grynsallad: Blanda matvete, morötter och pumpakärnor. Vänd ner spenaten och smula fetaosten över salladen.  
    3. Servera fläskkarrén med grynsallad och dipp.  
     
    Tips: Om du inte äter detta direkt, värm då karrén och matvetet försiktigt i lite i olja i en stekpanna. 

  • Rostad morotssoppa.

    Rostad morotssoppa med quesadillas till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats rostade morötter
    ½ sats rostade pumpakärnor
    ¾ sats bönröra  

    TILLSÄTT
    Morotssoppa
    1 msk riven ingefära 
    1 lime, saften 
    200 ml kokosmjölk 
    1 kycklingbuljongtärning 
    1 liter vatten 
    salt 
    peppar 
    1 kruka koriander eller gräslök 
    Quesadillas
    1 förp majskorn (à 150 g) 
    8 tortillabröd, medium 
    1 ½ dl riven ost 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Morotssoppa: Skala och riv ingefäran och pressa limen. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Låt koka upp och mixa slätt i två omgångar i en kannmixer eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med koriander och pumpakärnor. 
    2. Quesadillas: Låt majsen rinna av. Bred bönröran över ena halvan på tortillabröden, strö över majs och ost och vik ihop. Stek i torr stekpanna någon minut på varje sida på medelvärme så att osten hinner smälta. Servera till soppan.  

  • Pasta med krämig sås på fläskkarré.

    Pasta med krämig sås på fläskkarré till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats stekt fläskkarré 
    ¼ sats bönröra

    TILLSÄTT
    4 portioner pasta, gärna tagliatelle 
    2 dl mjölk 
    2 tsk majsstärkelse 
    2 ½ dl vispgrädde 
    1 kycklingbuljongtärning 
    200 g soltorkad tomat i olja  
    1 kruka basilika 
    1 dl riven parmesan 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.  
    2. Strimla fläskkarrén tunt.  
    3. Blanda mjölk och majsstärkelse och koka upp tillsammans med grädden i en kastrull. Smula i buljongtärningen och vispa i bönröran. Vänd ner köttet och låt allt bli varmt.  
    4. Häll av tomaterna och strimla dem. Strimla basilikan och riv parmesanen. 
    5. Vänd ner tomater och basilika i såsen.  
    6. Blanda såsen med pastan och toppa med osten. 

  • Ugnsbakad torsk med morotsaioli.

    Ugnsbakad torsk med morotsaioli och grynsallad med gurka och dill 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    1/6 sats rostade morötter 
    ½ sats matvete 

    TILLSÄTT
    Morotsaioli 
    1 ägg  
    1 vitlöksklyfta 
    ¾ dl olja 
    ½ tsk vitvinsvinäger 
    ½ tsk salt  
    2 krm svartpeppar 
    Torsk 
    4 portioner torskrygg (à ca 140 g) 
    2 tsk smör till formen 
    salt 
    peppar 
    ½ tsk fänkålsfrö 
    Grynsallad 
    250 g snackgurka (eller 1 gurka) 
    1 kruka dill (eller 2 tsk fryst) 
    2 msk olivolja 
    65 g sallad i påse 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Morotsaioli: Mixa morötter och ägg i en kannmixer. Skala och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixning. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.  
    2. Torsk: Tina torsken, om den är fryst.  
    3. Sätt ugnen på 175°C. 
    4. Lägg torsken i en smord ugnsform och krydda med salt och peppar. Stöt fänkålsfröna i en mortel och strö över. Sätt in torsken i mitten av ugnen 7-10 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 56
    5. Grynsallad: Hyvla gurkan i tunna skivor gärna med en mandolin eller skär den i tärningar. Hacka dillen grovt. Värm matvetet i olja i en stekpanna. Blanda med dill, gurka och sallad.  

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar Visar 1582 stycken

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.

Söndagspreppen:

Vårig prepp med kyckling

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.