Pepparkakan är ju ett givet inslag till julen, både gott till fikat och snyggt som dekor i granen. Men varför heter det egentligen pepparkaka? Och att pepparkakor gör dig snäll, stämmer det verkligen?
Tips: alla våra
pepparkaksrecept.
Är det sant att man blir snäll av pepparkakor? Och varför heter det pepparkakor? Det svarar vi på här!
Det är ju lite konstigt att det heter pepparkakor, fast det inte finns spår av peppar i dem. Men visste du att det var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept? Det har man kunnat spåra genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster, och kan vara därifrån de fått sitt namn. En annan trolig anledning till namnet är att det var så svårt att skilja på kryddorna, och eftersom smaken var starkt kryddad fick den namnet pepparkaka.
Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till någon gång på 1300-talet. Då det dokumenterades att nunnor bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ska ha underlättat våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och ansågs även ha en lugnande effekt. Till och med unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor.
Och visst stämmer det att ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma (som oftast ingår i pepparkaks-ingredienserna) är kända för att vara snälla mot magen. Men om pepparkakor kommer göra dig snäll behöver du nog testa fram själv. Så fram med pepparkakorna!
Pepparkakor i olika former är både kul att baka och äta. Här tipsar vi om hur du gör hemmagjord pepparkaksdeg, hur du gör ett eget pepparkakshus och egen glasyr. Glöm inte att provsmaka på degen, mums!