Vet du?

Blir man snäll av pepparkakor?

Pepparkakan är ju ett givet inslag till julen, både gott till fikat och snyggt som dekor i granen. Men varför heter det egentligen pepparkaka? Och att pepparkakor gör dig snäll, stämmer det verkligen?
Tips: alla våra pepparkaksrecept.

Visste du? 

Är det sant att man blir snäll av pepparkakor? Och varför heter det pepparkakor? Det svarar vi på här! 

 • Varför heter det pepparkakor?

  Det är ju lite konstigt att det heter pepparkakor, fast det inte finns spår av peppar i dem. Men visste du att det var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept? Det har man kunnat spåra genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster, och kan vara därifrån de fått sitt namn. En annan trolig anledning till namnet är att det var så svårt att skilja på kryddorna, och eftersom smaken var starkt kryddad fick den namnet pepparkaka.

 • Blir man snäll av pepparkakor?

  Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till någon gång på 1300-talet. Då det dokumenterades att nunnor bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ska ha underlättat våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och ansågs även ha en lugnande effekt. Till och med unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor.

  Och visst stämmer det att ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma (som oftast ingår i pepparkaks-ingredienserna) är kända för att vara snälla mot magen. Men om pepparkakor kommer göra dig snäll behöver du nog testa fram själv. Så fram med pepparkakorna!

Gör egna pepparkakor

Pepparkakor i olika former är både kul att baka och äta. Här tipsar vi om hur du gör hemmagjord pepparkaksdeg, hur du gör ett eget pepparkakshus och egen glasyr. Glöm inte att provsmaka på degen, mums! 

 • Pepparkakor

  Pepparkakor

  Betyg 4.1 av 5.
  488 personer har röstat
  Receptet har 78 kommentarer.

  Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.

  Pepparkakor
 • Pepparkakshus från mall

  Pepparkakshus från mall

  Betyg 3.7 av 5.
  35 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Du får en mysig julkänsla när du känner den härliga doften sprida sig från pepparkaksdegen som bakas i ugnen. Med hjälp av smält socker sätter du ihop delarna, som du enkelt gör med hjälp av våra mallar, till ditt egna pepparkakshus. När huset är färdigbyggt garnerar du det med kristyren.

  Pepparkakshus från mall
 • Kristyr

  Kristyr

  Betyg 3.1 av 5.
  2057 personer har röstat
  Receptet har 28 kommentarer.

  Perfekt kristyr till pepparkakor och pepparkakshus som är enkel att göra. Rör ihop äggvita, florsocker och en skvätt ättikssprit, gärna med elvisp. Spritsa kristyren i fina mönster som dekorationer på pepparkakan eller andra bakverk. För färgglad kristyr funkar en droppe karamellfärg fint!

  Kristyr
3 snabba om pepparkakor

Frågor du kanske ställer dig just nu:

 1. Hur länge ska pepparkakor vara i ugnen?
  Ca. 6-8 min i mitten av ugnen på 175°C
 2. Hur länge håller pepparkaksdeg?
  Hemgjord pepparkaksdeg håller en dryg vecka i kylskåpet. Se till att den är väl inplastad.
 3. Hur länge håller pepparkakor?
  Det beror lite på hur de förvaras. Torrt och svalt i en kakburk håller de i några månader. Släng om de börjar bli mjuka eller känns härskna. Men förhoppningsvis är de ju så goda att de går åt innan det hinner gå så långt.

Artiklar (1435)

Enkelt julpyssel!

Pepparkaksgran

Så bygger du din egen pepparkaksgran!

Fira med härliga pepparkakor!

Pepparkakans dag

Den 9 december firas pepparkakans dag! Här listar vi 10 recept att baka dagen till ära.

Enkelt!

Julbak i långpanna

Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!

Matskola

Bygga pepparkakshus

Här hittar du mallar och tips på hur du bäst bygger pepparkakshus!

Matskola

Gör egen kristyr

Lyckas med en tjock och härlig kristyr att pynta dina pepparkakor och pepparkakshus med.