Gasklart?

Säkra gasolgrillen som en brandman

Visst är det smidigt med gasolgrill; det går snabbt från start till färdiglagat. Men gas är ändå gas och ska behandlas med respekt. Här ger experten tips på hur du säkrar grillen!
Sugen? Se våra recept på grillad mat.

Gör en enkel service på din gasolgrill

Inför grillsäsongen kan det vara bra att göra en enkel service på din grill. Vi har träffat Magnus Olsson, brandman och säkerhetsingenjör på AGA Gas AB, som här ger oss sina tips. 

  • När du testar är det bra att hålla till där det är fritt, det vill säga inte nära något brännbart.
  • Tänk på att behållaren alltid ska stå upprätt, då fungerar säkerhetsventilerna som de ska.
  • Öppna gasventilen, men bara cirka ett kvarts varv. Detta gäller både vid testning och när man grillar. Behöver du stänga gasventilen snabbt är det bra att inte behöva vrida tillbaka fjorton varv. 
  • Det viktigaste är att kolla att det inte finns något läckage på slangen eller vid anslutningarna till och från gasbehållaren.

 

Superknepet för att testa om slangen läcker

För att hitta eventuella läckor på slangen är det enklast att pensla med diskmedelsblandat vatten på slangen och vid anslutningarna. Börjar det bubbla är det en läcka, och då ska du omedelbums byta ut din behållare. Det finns även så kallad läckagespray att köpa, men när diskmedelsvatten funkar lika bra är det en rätt så onödig produkt.

– Var inte rädd för att böja och vrida på slangen. Den kan ha torkat och spruckit. Bättre då att upptäcka det nu än när du har börjat grilla, säger Magnus.

Vanliga missar som är enkla att undvika

  • När du väl grillar flytta ut behållaren från grillen, så långt slangen räcker. Att det finns ett fack för den under grillen handlar mer om att den ska gå att flytta enkelt.
  • Om det mot förmodan skulle börja brinna i något läckage är det bara att vrida av gasen så slutar det.
  • Gasbehållaren trivs bäst i svala temperaturer, alltså helst inte på inglasade balkonger eller i plåtskjul som står i direkt sol.
  • Vid uppåt 60°C utlöses säkerhetsventilen och pyser ut gas för att sänka trycket. Se till att ha ett par rejäla grill- eller brandhandskar till hands.
3 tips vid brännskador
  • Svalt vatten - inte iskallt
    Om man bränner till exempel handen spolar man med svalt vatten, det bör absolut inte vara iskallt. Det svala vattnet kan förhindra 
att skadan går djupare ner i huden.
  • Max 15 minuter
    Spola inte mer än 15 minuter; det ger inte bättre resultat utan kan i stället öka risken att bli nedkyld.
  • När bör man uppsöka sjukvård?
    Är skadan större än ens egen handflata bör man uppsöka sjukvård.
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1472)