Så gör du: Galette med äpple

Matskola

En rustik paj utan form, med söta äpplen och mandelkräm. Vi visar hur du gör säsongens godaste, och mest instagramvänliga, dessert; galette med äpple!
Tips: Här hittar du alla våra recept med äpple!

Äppelgalette för 8–10 portioner

  1. Tre skålar med olika mjölsorter står på ett träbord.

    1. Mördeg

    Nyp snabbt ihop 200 g rumsvarmt smör, 2 dl florsocker, 4 dl vetemjöl, 2 dl mandelmjöl och 1 krm bakpulver tills det nästan går ihop.

  2. En degklump ligger på en vit tallrik på ett träbord.

    2. Tillsätt ägg

    Tillsätt 1 ägg och knåda till en deg. Plasta degen och lägg i kylen ca 2 timmar.

  3. En skål med hummus toppad med en äggula och kryddor står på ett träbord bredvid äggskal.

    3. Mandelkräm

    Vispa 100 g mandelmassa mjuk med en elvisp, tillsätt lite i taget av 50 g rumsvarmt smör. Tillsätt sedan 1 ägg och rör till en slät kräm. Blanda ner 1/2 msk vaniljsocker och 1/2 tsk grovmalen kardemumma.

  4. En person kavlar ut deg på en bakplåt med en kavel.

    4. Kavla ut

    Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut mördegen på ett bakplåtspapper till en rund platta ca 30 cm i diameter (för 8-10 port) och lägg på en plåt.

  5. En person breder ut deg på en bakplåt med en kniv.

    5. Bre botten

    Bred ut mandelkrämen över bottnen, ca 5 cm från kanten.

  6. En person placerar skivor av frukt på en deg på en bakplåt.

    6. Garnera

    Skär 3 - 4 röda äpplen i skivor och lägg på krämen i ett fint mönster.

  7. En person förbereder en paj med skivad frukt på en bakplåt.

    7. Vik

    Vik in kanterna.

  8. En rund paj med fruktfyllning och mandelflarn ligger på en bakplåt på ett träbord.

    8. Pensla

    Pensla kanterna med 1 äggula och strö över 1/2 dl mandelspån.

  9. En rund paj med fruktbitar ligger på ett bakplåtspapper bredvid uppskurna äpplen och en skål med grädde på ett träbord.

    9. Grädda och servera

    Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera gärna nygräddad med vispad grädde.

Receptet

Galette med äpple och mandelkräm

Galette med äpple och mandelkräm

Betyg 4.3 av 5.26 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer

En rustik paj utan form, med söta äpplen och mandelkräm. En mördeg toppas med mandelkräm och skivade äpplen. Denna äppelgalette är en dessert som är en fröjd för både öga och smaklökar!

Galette med äpple och mandelkräm

Artiklar Visar 1712 stycken

Safta, sylta och lägg in

Matskola

Att safta och sylta är enkelt. Här får du tips om hur du saftar och syltar OCH goda recept

Maränger - så gör du!

Matskola

Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.