Går maten att frysa in?
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Det generella rådet från Livsmedelsverket är att man ska undvika att äta möglig mat. Men det finns vissa undantag. Visste du till exempel att möglig hårdost och sylt faktiskt kan gå att rädda?
Här berättar vi vilken möglig mat som går att rädda och hur du går tillväga!
Skär bort minst två centimeter runt det angripna stället så kan du fortsätta att äta osten.
Sylt och mos där man tillsatt minst 500 g socker per kg bär eller mos (33 g per 100 g färdig sylt eller mos) går att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Tyvärr behöver du slänga möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker.
Du behöver inte slänga alla nötter bara för att några är mögliga. Däremot ska du alltid sortera bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.
Om mögelangreppet är högst två centimeter i diameter så går det bra att äta äpplet om du först skär bort angreppet. Lämna minst två centimeter marginal från det mögelangripna området. Observera att om mögel bildats i annan frukt än äpplen kan mögelgifter spridas i hela frukten oavsett mögelangreppets storlek. Därför bör du slänga den mögliga frukten.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Här grottar vi ner oss i hållbarheten för mjölk, torrvaror, ost, ägg och socker.
Nu kan du äntligen slippa brun avokado och bruna bananer med hjälp av våra smarta tips!
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Var någonstans i kylskåpet hör olika matvaror egentligen hemma? Vi har svaren!
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Vi tipsar om vad du kan hitta på med rester från burkar med tacosås, oliver och kapris!