Därför är pumpa nyttigt
Ät mer grönt!
Du kan äta mer än du tror på en pumpa och det är dessutom nyttigt!
Våga prova!
Senaste åren har det kommit in fler olika sorters pumpor i butikerna. Här guidar vi till fem olika sorters matiga pumpor. Vi kommer även med andra tips som kan vara bra att veta om pumpor. Våga prova!
Tips: recept med pumpa.
I recept funkar det oftast bra att byta ut en pumpasort mot en annan. Vid tillagning skalas och delas pumpan. Sedan tar man bort kärnorna och det svampiga fruktköttet runt kärnorna. Det fasta fruktköttet kan användas i soppor, bröd, krämer, inläggingar och desserter.
Butternut är matpumpan som är enklast att få tag på, och lätt att använda eftersom den inte har så mycket kärnor. Köttet har en söt, nötig smak. God att rosta i ugn, laga soppa av eller hyvla ner i lasagne till exempel.
En lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. En fiffig sak är att man inte behöver skala den - bara skär upp, koka eller ugnsrosta som den är! Söt och nötaktig smak.
Ocal pumpa med speciellt fruktkött. Dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra ut det trådiga spagettiliknande fruktköttet med en gaffel.
Rund, grönstrimmig pumpa. Mörkt gult fruktkött, söt och nötaktig smak. God att ugnsbaka i halvor.
Pumpan som ursprungligen kommer från USA odlas idag över hela världen. Den har ett speciellt utseende med sina bulliga åsar. I smaken är den sötare än andra pumpor, passar bra till marmelad och chutney.
Om du vill veta ännu mer om matpumpor, så har vi såklart lite mer information och tips samlat här.
Sugen på att laga mat med pumpa? Vi har mängder av recept! Här hittar du alla våra recept med pumpa till exempel pumpasoppa, pumpapaj och pumpabröd.
För att veta om pumpan är ätmogen knacka försiktigt på skalet. Är pumpan mogen hörs ett ihålig klang.
Det går utmärkt! Koka (eller baka) fruktköttet helt mjukt. Häll av vattnet och mixa till en slät kräm. Fördela krämen i plastpåsar. Frys påsarna som utplattade paket. Perfekt att använda till soppa, bröd, paj eller ostkaka!
Pumpa är lättodlad och passar som undervegetation under fruktträd eftersom den skuggar ut ogräset.
Till den botaniska familjen gurkväxter hör förstås gurka men också bland annat pumpa och melon. Till pumpaarten räknas också squash.
Squash delas in i vintersquash och sommarsquash. Pumpor och vintersquash har hårdare skal och kan förvaras i månader, ibland ett helt år. Sommarsquash bör ätas inom några veckor efter skörd.
Squash kallas zucchini i Italien och courgette i Frankrike.
Ät mer grönt!
Du kan äta mer än du tror på en pumpa och det är dessutom nyttigt!
Vilket datum gäller?
Det finns en del förvirring om när halloween egentligen är? Här finner du svaret!
Lär dig mer om
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Matskola
Att safta och sylta är enkelt. Här får du tips om hur du saftar och syltar OCH goda recept
Ska du ha Halloweenfest? Då har du kommit rätt! Ladda upp med våra skrämmande recept på fika och snacks till Halloween. Ingen kommer ihåg en fegis, så satsa stort nu med avhuggna fingrar, bajsemojis och gift i bålen. Här finns något både för gulligare barnkalas och riktigt creepy kalas för vuxna.
Lättare än du tror
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Matnyttiga tips och mättade recept för dig som vill sätta ihop en perfekt sallad året om.
Laga och baka med
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Barnvänliga recept!
Rastlösa barn och mycket tid hemma? Vad sägs om att leka godisfabrik? Här finns ett gäng recept på hemmagjort godis för barn.