Inte så onyttigt som du tror

Maten som är nyttigare än du tror

Majonnäs, ketchup och choklad... Vi går igenom åtta livsmedel som faktiskt är nyttigare än vad du tror!

1. Potatis

Potatisen har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren och är inte alls något att vara rädd för. Den är kalorisnål om man ser till volym och mättnad som den ger och dessutom innehåller den vitamin C och fibrer. Behåll gärna skalet på så bevaras näringen bättre vid kokning och dessutom finns lite fina antioxidanter i skalet. Vill du få lite lägre GI så kokar du den först och kyler sedan ner den och använder till exempelvis potatissallad eller i omelett eller gryta.

Här hittar du alla våra recept med potatis.

2. Popcorn

Jämfört med andra snacks som chips och ostbågar är faktiskt popcorn en riktig höjdare. Till att börja med är det en fullkornsprodukt och med det följer ett näringsinnehåll som ofta är riktigt bra. Fibrer finns det gott om också. Sen är det så att popcorn har stor volym men liten vikt så kalori-innehållet blir litet jämfört med motsvarande skål chips.

Prova gärna detta recept på popcorn med kokos, kanel och siracha.

3. Glutenprodukter

Gluten är det protein i spannmål som gör att bröddegen får sin elastiska konsistens. Ungefär 1-2 % av svenskarna antas vara glutenintoleranta och för dem så är gluten skadligt men för andra så finns inte belägg för att det är farligt att äta gluten. Vissa upplever dock att de mår bättre när de utesluter gluteninnehållande livsmedel vilket kan ha flera orsaker; en missad glutenintolerans, allergi mot något sädeslag, till exempel vete eller helt enkelt att man mår bättre för att man tidigare åt så stora mängder av exempelvis bröd att magen reagerade.

Till alla våra recept på glutenfritt bröd.

4. Bröd

Att dra allt bröd över en kam är ingen bra idé. Ett grovt rågbröd med matigt pålägg som ost, avokado eller grönsaker kan tvärtom vara en kanonmåltid. Generellt sätt är de grövre sorterna bättre för oss. Många av oss älskar mackor, så risken skulle kunna vara att det är svårt att sluta och då är det lätt att man äter mer än man skulle behöva. Men att bröd som livsmedel skulle vara farligt, det är inte sant!

Här hittar du alla våra brödrecept.

5. Äggula

Det är framför allt i den muskelbyggande träningsvärlden och bland de som vill hålla nere på kalorier som äggulan betraktas som no no! Det är sant att själva gulan står för runt 60-70 % av äggets hela kaloriinnehåll men om man då beaktar att ett helt ägg bara innehåller runt 80 kcal så är det inte så mycket. Dessutom är ju äggulan fullproppad med vitaminer och mineraler! Medan äggvitan framför allt står för hela äggets proteininnehåll och lite B-vitaminer så bidrar äggulan med en rad vitaminer och mineraler, exempelvis vitamin E och D samt mineraler såsom zink och folat.

Till alla våra recept med ägg.

6. Choklad

Ja, nyttigt och nyttigt, här måste bilden nyanseras lite. Choklad är godis och många äter alldeles för mycket av det och med det så hamnar både socker- och kaloriintaget i överkant. Men det är sant att choklad, framför allt mörk, innehåller flera antioxidanter och det är ju bra. Sammanfattningsvis kan man säga att när valet står mellan mörk choklad och skumgodis så välj chokladen om du vill få i dig mer näringsämnen. Man skulle också kunna säga att chokladen inte måste ingå i en hälsosam kost, antioxidanterna och de andra näringsämnen går med lätthet (och bör!) komma från andra livsmedel, t ex grönsaker och frukt.

Chokladsugen? Till våra chokladrecept.

7. Majonnäs

När man för sisådär 40 år sedan förstod att fettet i maten hade stor inverkan på såväl människors blodfetter som vikt så gjorde lightprodukterna sitt intåg i våra kylskåp. Majonnäsen blir fettfri och än idag finns rädsla för den här produkten och visst är det en kaloribomb men fettsammansättningen är faktiskt riktigt bra! Äggula och vegetabilisk olja är huvudingredienserna och fettet av sådant slag som vi bör äta mer av medan vi bör begränsa det mättade. Men, visst, för mycket majonnäs gör måltiden energirik vilket i sin tur inte är så bra.

8. Ketchup

I sockerdebatten kommer inte alltför sällan ketchup upp som boven i dramat, men handen på hjärtat, hur mycket ketchup äter du egentligen? Ketchupen är långt ifrån den största orsaken till vårt alltför stora sockerintag även om det absolut finns socker i ketchup. Men utöver det så finns också vitaminer och antioxidanter, så den här såsen är inte så pjåkig inte!

 

Artiklar (1558)

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept

Boosta energin!

Göra egen sportdryck

Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.

Alternativ till pasta och ris

Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!