Äppelmust
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Svenskproducerad mat smakar bra. Men det finns många andra skäl till varför det är viktigt att välja svenskt när du kan. Buffé reder ut vilka!
Många av oss vill äta mat från Sverige. Det starkaste argumentet för det är att vi vill värna om vårt svenska lantbruk1. Omsorgen om djur samt miljö- och klimatfrågor är andra skäl till att svenska konsumenter gärna väljer matvaror som är tillverkade i Sverige. Men när omvärlden svajar har även medvetenheten om vikten av en stark självförsörjning ökat. Ju mer mat vi kan producera i Sverige, desto mindre beroende blir vi av importerade livsmedel. Idag är hela 50 procent av maten vi äter importerad. När du står i matbutiken och vill skynda hem för att laga middag, tänk på att det du plockar från butikshyllan, kylen eller frysen spelar roll. Varje gång du väljer svenskt är du med och bidrar till flera positiva effekter. Här beskriver vi fem av dem.
Idag är endast hälften av all mat vi äter producerad i Sverige. Vid en längre kris, som en pandemi, störningar i den globala handeln, eller om det i värsta fall skulle bli krig, skulle Sverige få utmaningar att erbjuda en varierad kost. Men möjligheterna att öka den inhemska produktionen av maten vi konsumerar är goda. Då behövs ett starkt svenskt lantbruk och en livsmedelsproduktion som ligger långt fram i utvecklingen. Vi behöver ha en upparbetad logistik, goda lagringsmöjligheter och många produktionsanläggningar. När du väljer att köpa svenskt är du med och bidrar till att säkra vårt lantbruk och våra svenska livsmedelsföretag i produktionsledet, vilket gör Sverige mer motståndskraftigt.
När svensk livsmedelsindustri växer ger det ringar på vattnet över hela landet och skapar jobb till många människor. Visste du att en mjölkbonde kan ge arbete till upp till åtta personer?2 Så när vi handlar svenskt stöttar vi våra bönder och får en levande och blomstrande landsbygd där folk vill och kan bo. När våra jordbruk och produktionsanläggningar är igång har vi också en fungerande beredskap, som går att skala upp om det skulle behövas.
Grisar, kor, får, hönor och kycklingar som föds upp i Sverige omfattas av en av världens hårdaste djurskyddslagstiftningar. Lagarna om djurskydd är till för att skydda djuren från lidande och se till att de får ett så bra liv som möjligt. I det ingår att främja djurens naturliga beteenden. Sverige har ett helt unikt lagkrav om att kor ska få beta utomhus på sommaren, den så kallade betesrätten. På våra svenska grisgårdar finns det mycket strö, vilket gynnar grisarnas mående. Sverige är också det land inom EU som har minst antibiotikaanvändning3, det är förbjudet att ge antibiotika i tillväxtfrämjande syfte.
Svenskt jordbruk har stort fokus på klimat och miljö. Kött från betande svenska kor har ett lägre klimat- avtryck än nötkött från länder där exempelvis regnskog avverkats för att ge plats för betesmark eller odling av foder. Svensk mjölkproduktion ger lägre utsläpp av växthusgaser genom god djurhälsa och hög produktion. 60 procent av nököttet som äts i Sverige kommer från mjölkkor vilket minskar klimatutsläppen per kilo kött4.
Kornas betande, trampande och bajsande har många positiva effekter. De gör ett viktigt jobb, eftersom marken på ängar, hagar och åkrar inte växer igen när de används till betesmark. På så vis bevaras våra öppna landskap. Som bonus får vi en rik flora som gynnar hela näringskedjan och vår biologiska mångfald. I Sverige är vi dessutom restriktiva med bekämpningsmedel, vilket också är positivt för naturen och för att bevara vår biodiversitet.
Titta efter symbolen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige, Svenskt Sigill och Svensk Fågel när du vill välja svenskt.
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Ta din grillade korv till nästa nivå med hembakade bröd, färska korvar och nya toppings.
Såhär gör du för att koka det perfekta ägget, varje gång!
Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Krispigt, gott och nyttigt. Här lär du dig hur man groddar och odlar skott på nolltid!
I vår charkskola lär du dig allt om lufttorkad skinka och vad de passar bäst till.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Smakrika recept som färssalladen Larb, burgare på kycklingfärs och krämiga dan dan-nudlar.
Kycklingspett och italienskt – spana in topplistan över februaris mest gillade recept!