Bild laddas
Matskola

Hur gör man parfait?

I vår matskola visar vi hur du gör en frisk dessert i form av parfait. Just denna läckra variant har smak av citron och grenadine, en alkoholfri drinkmix. Här ger den tillsammans med kärnor från granatäpple ger både en kärleksröd färg och ljuvlig sötma till den friska glass-efterrätten.
Här hittar du receptet på citronparfait.

Det här är parfait

Parfait kommer från Frankrike och betyder perfekt. Det är en gräddrik glass som till skillnad från vanlig glass fryses utan att röras, alltså stillastående.

Vad kan passa mer perfekt som efterrätt än en fräsch hemmagjord citronparfait? Ingenting, säger vi.

I viden visar vi hur du lyckas med krämig citronparfait. Vill du hellre ta det steg för steg på egen hand finns instruktionerna under filmen.

Så gör du parfait

  1. 1. Vispa äggsmet

    Vispa äggula och socker fluffigt. Ha i juice och rivet skal från en citron och vispa lite till.

  2. 2. Vispa grädde

    Vispa grädde i en separat bunke. Blanda ner grädden i äggvispet.

  3. 3. Häll i formen

    Skölj formen i kallt vatten. Häll i smeten i formen. Ställ i frysen i minst 6 timmar.

  4. 4. Koka sirapen

    Dra långa strimlor av citronskal med ett zestverktyg. Koka zesten 5 minuter i gredainemix. Lyft bort citronskalen med en gaffel och lägg åt sidan. Koka såsen till en sirapsliknande konsistens.

  5. 5. Lägg till granatäpple

    Kärna ur ett granatäpple och blanda med grenadinesirapen.

  6. 6. Lägg upp och servera

    Ta ut parfaiten ur frysen, ställ formen i kylen i 30 minuter. Skölj formen med varmt vatten på utsidan när det är dags att servera. Stjälp över parfaiten på ett fat och lägg grenadinesirapen runtom. Dekorera med de långa citronskalen ovanpå. Klart att servera!

Matskola

Jordgubbar i maränggrottor

Vi visar steg för steg hur du gör den somriga desserten maränggrottor med jordgubbar.
Bild laddas
Glassigt!

Krans av glass och bär

Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.
Bild laddas
Matskola

Bjud på sufflé - vi lär dig hur man gör

I vår matskola visar vi hur du gör fluffig hallonsufflé, en elegant dessert till middagen.
Bild laddas
Älskade citron

5 fantastiska efterrätter med citron

Här hittar du våra favoritefterrätter med citron. Allt från citronpaj till cheesekacke.
Bild laddas
Glassig vegansommar

Vegansk glass

Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!
Bild laddas
Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Bild laddas
Middag för många

Duka för fler

Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Bild laddas
Sött & gott

Goda efterrätter till kräftskivan

Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Bild laddas
Så enkelt och så gott

Söta efterrätter med smördeg

Testa de här snabba, enkla och fantastiskt goda desserterna med smördeg.
Bild laddas