Hur man gör bagels

Matskola

Amerikanarnas favoritfrukost stavas bagels. De ljuvligt saftiga bröden med seg skorpa serveras helst nyrostade med ett generöst lager krämig färskost. Vi visar steg för steg hur man gör bagels hemma!
Tips: Här hittar du alla recept för en härlig amerikansk brunch.

Bagels

Cirka 16 stycken

  1. En bild visar ingredienser för bakning, inklusive en skål med mjöl, en tallrik med fröblandning, en kopp med vätska, ägg, jäst och en behållare med olja.

    1. Gör degen

    Smula 25 g färsk jäst och blanda med 5 dl ljummet vatten (37° C) i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt ½ dl ljus sirap, 12 ½ dl vetemjöl special (750 g) och 2 tsk salt. Arbeta degen i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den.

  2. En person formar degbitar på ett träbord bredvid en skål med mer deg.

    2. Forma bagels

    Dela degen i ca 16 bitar och rulla till bollar. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större. Lägg på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckt 30 minuter.

  3. En kastrull med tre bagels flyter i vatten på en elektrisk kokplatta.

    3. Koka i omgångar

    Sätt ugnen på 225° C. Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar.

  4. En person förbereder bagels på en bakplåt bredvid skålar med olika fröer och en kopp med vätska.

    4. Pensla

    Pensla med 1 uppvispad äggvita.

  5. En person strör frön på en bagel på en bakplåt med flera andra bagels, bredvid en skål med frön och en träsked.

    5. Grädda

    Strö över olika sorters frön och grädda i ugnen i ca 15 minuter tills de får fin färg. Låt svalna.

  6. En bricka med olika sorters bagels och en kniv ligger på ett träbord.

    6. Servera och njut!

    Servera gärna rostade med färskost. Frys in de bagelserna du inte äter direkt.

Tips!
  • Baka en hel sats bagels och frys in de bröd som inte går åt.
  • Gör så kallad everything-krydda som är populär i USA: mortla rostad lök och blanda lika delar lök, vallmofrön, vita sesamfrön och svarta sesamfrön. Smaksätt med flingsalt och använd kryddblandningen som topping på dina bagels.
  • Har du bagels över? Skiva och rosta till bagelchips, perfekt som crostini eller kex till snittar eller att servera med dipp.

Artiklar Visar 1656 stycken

Tortelloni

Matskola

Vi visar steg för steg hur man gör egen tortelloni och får till magiskt god fylld pasta!

Bästa brunchen

Frukost + lunch

God morgon! Dina drömmars brunch är serverad.

Nudlar

Matskola

Nudlar finns i olika former, färger och storlekar. Vi hjälper dig att välja rätt till maträtten.

Servettvikning mussla

Duka & dekorera

Här visar vi steg för steg hur du gör en snygg dukningen med servettvikningen musslan.

Servettvikning näckros

Duka & dekorera

Följ steg för steg-beskrivningen och skapa den dekorativa servettvikningen näckrosen.