Svenskt

Lantbrukare svarar på era frågor

Just nu är det mycket som påverkar vardagen för Sveriges lantbrukare och matproducenter. Här får tre lantbrukare svara på era frågor om lantbruk och vad de tycker är viktigt ur deras perspektiv.
Här kan du läsa om 15 anledningar till att välja svenskt.

3 lantbrukare svarar på era frågor om varför det är viktigt att välja svenskt

Vi lät Elin Beckman, Nötköttsproducent i Bettna, Emelia Austrenius Widerström, Mjölkproducent i Götene och Robert Forsberg, Kålodlare i Fornåsa svara på era frågor om svenskt lantbruk och varför det är viktigt att välja svensk mat. 

Tips! Följ hashtaggen #LyssnaPåLantbrukarna

  1. 1. Varför ska man välja svenskt?

    Elin: För att vi ska ha en egen matproduktion i landet och inte vara beroende av importmat som vi kan bli utan om det skulle krisa utomlands. 

    Robert: För att då vet man att den maten man stoppar i sig håller den kvalitet och krav som ställs på oss odlare. Det är också den enda möjligheten för oss odlare att kunna fortsätta med den här typen av produktion. 

  2. 2. Hur stor roll spelar det att jag som enskild konsument handlar svenskt?

    Emilia: Det spelar stor roll. Det betyder att du tror på mig och min produktion, och då kan jag fortsätta med det jag gör. 

  3. 3. Vad kan det bli för konsekvenser om vi inte köper svenskt?

    Elin: Konsekvenserna kan bli att matproduktionen minskar ännu mer och att det påverkar hela samhället genom att vi kan bli utan mat ifall importen inte kommer in.  

    Robert:
    Väldigt många människor kommer förlora sina jobb och det kommer inte finnas svensk mat i hyllorna i butikerna. 

  4. 4. Vad är det värsta du kan råka ut för? Mördarsniglar?

    Robert: Inte mördarsniglar men däremot hagel och väldigt stora regnmängder. Haglet kan slå sönder våra kålplantor vid ett tidigt stadie så vi förlorar skörden helt och hållet. 

  5. 5. Vad gör ni på vintern? Då kan ni väl inte odla?

    Robert: På vintern står vi i vårt packeri och packar kål för leverans ut i butiken. 

  6. 6. Skördar ni flera gånger per år?

    Robert: Vi skördar varje fält en gång per år. Vi börjar skörden i slutet av juli och håller på fram till första november. 

  7. 7. Hur är det med svenskt klimat, kan vi verkligen odla så himla mycket här?

    Robert: Det svenska klimatet lämpar sig väldigt bra för vitkålsodling och vi får bra skördar här uppe. Sen är det ju så att de sydligare breddgraderna börjar få problem med värmen på grund av klimatförändringarna och då blir svenska klimatet allt viktigare för framtida produktion. 

  8. 8. Finland är självförsörjande till 80%, varför är inte vi det? 

    Emilia: Det finns nog många svar på den, men det jag tror är ju dels att politiken inte riktigt har trott på svenskt lantbruk, men också att Finland har en historia där dom förstår hur det är att vara utan mat. 

  9. 9. Varför är det så viktigt med svenskt lantbruk? Kan vi inte bara importera? 

    Elin: Sverige har idag högt miljöställda krav och djuromsorg, så därför är det viktigt att välja svensk mat.  

  10. 10. Vilka är de största utmaningarna för svenska bönder och gårdar? 

    Elin: Just idag är det kostnadsläget, och annars skulle jag säga att det är okunskapen och oförståelsen hos gemeneman i landet. 

    Emilia: Det finns många utmaningar som vi pratar om i branschen. Det jag ser som ett bekymmer är att det behöver komma in många fler yngre, då många av våra lantbrukare är äldre. 

  11. 11. Hur mycket mer kostar gödsel nu än innan kriget? 

    Robert: Ungefär 4 gånger mer än det gjorde innan. 

  12. 12. Hur gör ni för att tänka både närproducerat och på miljön? 

    Elin: Vi arbetar hela tiden för att förbättra miljö hos djur, natur och även hos oss själva. Till exempel genom att minska användningen av fossila insatsvaror.

    Emilia: Vi jobbar hela tiden med att minska vår bränsleförbrukning bland annat, vi tittar på olika lösningar som gäller gården som också minskar vår användning av olika typer av resurser. 

  13. 13. Vad är det bästa och sämsta med att ha gård? 

    Robert: Det bästa med att ha gård är att man är väldigt fri, att man får jobba ute i naturen, se sina anställda utvecklas. Det som är lite sämre är kanske att man är väldigt låst under sommarhalvåret.

    Emilia: Det bästa är att man känner en frihet och att man kommer varje morgon till gården och tänker att ”wow, vilket viktigt jobb jag gör, att mitt jobb har betydelse för så många människor”. 

  14. 14. Vad äter djuren? Importerad mat eller odlar du det de ska äta? 

    Emilia: Vi odlar det mesta av vad de äter själva. Gräs, spannmål, lite åkerböna och raps. Sen är det vissa varor som vi inte kan odla själva som mineraler och andra typer av koncentrat och det köper vi in. 

    Elin: Våra djur äter bara gräs och det är sånt som vi odlat själva. 

  15. 15. Var kommer gödslet från och hur är det producerat?

    Robert: Mycket av gödningen kommer från Ryssland, och kvävet produceras med stor del av gas som också kommer därifrån. 

  16. 16. Största fördomen? Eller något man tror är sant men som inte är det? 

    Emilia: Jag tror många har fördomen att svenskt lantbruk inte är så modernt, att det inte är så tekniskt utvecklat. Som ett exempel så har våra kossor en smart watch runt sin hals som gör att vi kan mäta hur dom går, hur dom äter, hur dom besöker mjölkroboten och utifrån den datan så kan jag analysera hur kossorna mår.  

    Robert: Många tror att vi skördar vår vitkål med hjälp av maskiner, men all vår skörd och putsning av kålen sker för hand för att hålla en hög kvalitet. 

  17. 17. Hur hållbart är egentligen svenskproducerad mat? 

    Emilia: Jag skulle säga att svenskt jordbruk är extremt hållbart och det handlar mycket kring att vi har rätt klimat, vi slipper mycket av de här sjukdomarna som finns i andra länder. 

  18. 18. Är det sant att svenskproducerad mat innehåller mindre antibiotika? 

    Elin och Emilia: I Sverige finns det ingen mat som innehåller antibiotika när det når slutkonsument. Däremot ger vi mindre antibiotika till våra djur då vi i Sverige är väldigt duktiga på att arbeta förebyggande med djurhälsan. 

  19. 19. Varför är svenskt kött bättre än danskt? 

    Elin: För att svenskt lantbruk skapar arbetstillfällen här i landet och för att vi håller landskapen öppna. 

    Emilia: Danmark har en högre antibiotika-användning bland annat och har ett helt annat sätt att bedriva produktion på, och då skulle jag säga att Sverige har lite schysstare villkor än vad Danmark har. 

  20. 20. Tycker du veganskt är bra eller dåligt? Varför? 

    Emilia: Min personliga åsikt är att man ska alltid basera sin kost på ett kretsloppsbaserat tänk. Det vill säga om vi väljer att äta en sak utav den här cirkeln, så kommer inte det generera en större hållbarhet. Jag tänker att man borde göra lite mer som förr, att man åt allting som finns och använder de resurserna på ett klokt sätt. Och för mig är djuren en naturlig del av det kretsloppet. 

ICA + lokalt = sant

Visste du att ICA tillsammans med LRF tagit fram ett system som kopplar ihop butik med lokala producenter? Det gör att det är enkelt för leverantörer och butiker att samarbeta och säkra tillgången av lokala produkter i din ICA-butik! 

- Läs mer här!

Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror
Vad betyder märket?

Vad betyder märket?

Här är listan på märkningar att hålla utkik efter när du vill handla svensk mat, och vad de olika märkena betyder.

Till listan

Artiklar (184)

Lokalt

Lokalt producerat

Vi på ICA tycker att det är viktigt och roligt att kunna erbjuda våra kunder produkter från trakten. Därför har nästan alla ICA-butiker produkter från någon lokal producent.

Läs mer
Svenskt

Därför ska du välja svensk mat

Att välja mat från Sveriges bönder är bra för alla. Sveriges bönder står för en stor del av maten i våra hyllor och det är ett sortiment som växer.

15 anledningar

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Kärleksfulla recept

Alla hjärtans dag middag

Visa din kärlek med en hemlagad trerättersmeny till Alla hjärtans dag middag!

3 olika stilar!

Piffiga påskdukningar

Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.