Den perfekta espresson

Bli espressoproffs med Lavazza

Vill du brygga en fyllig och smakrik espresso? Då har du kommit rätt! Vi går igenom allt du behöver veta inför espressodebuten.
Lär dig mer om kaffe här!

Steg för steg hur du lyckas med den perfekta koppen espresso!

Till grund för varje utsökt cappuccino, caffè latte eller macchiato du dricker ligger en välgjord espresso. För att brygga en fyllig och smakrik espresso hemma är det många delar att hålla reda på. Vilken malningsgrad ska kaffet ha? Hur mycket kaffe ska doseras? Hur lång tid ska espresson bryggas?

Här lär vi dig de 6 viktigaste stegen till den perfekta koppen espresson!

 1. 1. Val av kaffebönor

  Det första steget är att välja bönor. Ursprungsland, jordmån, bönart och rostning påverkar alla bönornas smak. Smakerna varierar på så vis från Indiens kryddiga kaffe och Brasiliens mustiga chokladsmakande kaffe till kaffe från Kenya som har tydliga toner av svartvinbär. Genom att blanda olika kaffebönor kan man balansera upp olika smaker gentemot varandra och på så sätt få fram ett riktigt gott kaffe.

 2. 2. Malningsgrad

  Mal kaffebönorna i en kvarn strax innan bryggning. Ska du göra en espresso bör malningsgraden vara fin som ett salt, medan den behöver vara grov som socker för att passa en klassisk kaffebryggare. Är bönan finmald, lockar det fram mer beska smaker medan grovmalt tenderar att göra kaffet mer syrligt.

 3. 3. Dosering

  För att göra en dubbel espresso behövs 17-18 gram malt kaffe.

 4. 4. Tampning

  Därefter ska det malda kaffet i espressohantaget tryckas till, något som kallas för tampning. Använd ett jämt tryck på ca 15 kg för att få till en slät och plan yta. Hur kompakt kaffet tampas påverkar sedan hur snabbt vattnet rinner genom kaffet.  

 5. 5. Bryggning

  Det ska alltid ta 25-30 sekunder för vattnet att rinna genom kaffet när man brygger en espresso, oavsett om det är en enkel (25 ml) eller en dubbel (50 ml) espresso. När kaffet bryggs kommer det först vara mörkt chokladfärgat för att sedan bli karamellfärgat och slutligen ännu ljusare, så kallat ”blond”.  I de olika nyanserna sitter de tre smakerna som hittas i varje espresso; beska, sötma och syra.

 6. 6. Crema

  En perfekt espresso ska få en heltäckande och gyllene hasselnötsfärgad crema. Men det viktigaste är alltid smaken! 

Artiklar (345)

Trixa som en barista!

Så gör du presskaffe!

Lär dig göra riktigt gott presskaffe med vår enkla steg-för-steg guide.

Så gör du

Koka egen dulce de leche

Med våra instruktioner fixar du enkelt dulce de leche till bakning och efterrätter.

Matskola

Marsipanros

Här visar vi, steg för steg, hur du lyckas göra egna, vackra marsipanrosor till tårtan!

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!