Blåmusslor

Allt du undrar!

Vad kan man egentligen laga med musslor - och vad ska man tänka på när man tillagar dem? Här delar jag mina bästa tips och recept för musselrätter som alltid blir succé!
Laga Clam Chowder.

Malidza.

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Inspireras här

Goda recept med musslor

  1. Clam chowder

    1. Clam chowder

    Betyg 5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Clam chowder är en mustig musselsoppa med anor från amerikanska östkusten. Denna klassiska clam chowder är en matig soppa med rimmat fläsk, tärnad potatis, lök och såklart musslor. En varm och smakrik clam chowder som passar lika bra till vardags som till fest.

    Clam chowder
  2. Moules frites

    2. Moules frites

    Betyg 4.6 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Alla blir lyckliga av att äta moules frites. Här gör vi musslorna med enklast tänkbara buljong på bara lök, smör och vitt vin. Servera dina musslor med nygjorda pommes och gärna lite majonnäs eller aioli.

    Moules frites
  3. Paella med kyckling och skaldjur

    3. Paella med kyckling och skaldjur

    Betyg 4.3 av 5.219 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer

    En klassisk spansk paella fylld med läckerheter både från hav och land! Du kokar riset i vin och gyllene saffran och ackompanjerar det sedan med kyckling, chorizo och fräscha skaldjur.

    Paella med kyckling och skaldjur

Vanliga frågor och svar om musslor

  1. 1. Hur rensar man blåmusslor?

    Skölj musslorna i kallt vatten. Knacka på skalet – om det är öppet och inte stänger sig, släng musslan. Ta bort skägget (den lilla tråden som sticker ut) genom att dra det mot gångjärnet. Skrubba skalet med en borste för att få bort smuts och alger.

    Tips: Musslor som är trasiga eller luktar illa ska alltid kasseras.

  2. 2. När ska man inte äta blåmusslor?

    Om de inte öppnar sig vid tillagning – släng dem. Om de luktar illa eller har trasiga skal. Undvik musslor under algblomning (kan vara giftiga – kolla lokala rekommendationer). Ät inte musslor som har legat i rumstemperatur för länge.

  3. 3. Vad ska man göra med musslornas skal?

    Kompostera dem om du har tillgång till en trädgårdskompost.

Visste du att...
  • Blåmusslan (Mytilus edulis) är ett blötdjur med två blåskimrande skalhalvor. Den lever i havet och filtrerar plankton ur vattnet – ungefär 3 liter per timme!
  • KRAV-märkta musslor odlas alltid på band eftersom att sättet att skörda då inte skadar havsbotten eller andra djurarter.

Artiklar Visar 1047 stycken

Det godaste du kan laga med morot

Knaprigt!

Vad kan man göra med mycket morötter? Och vad är egentligen det godaste man kan laga med morötter? Här tipsar jag om riktigt smarriga favoritrecept.

Rena rama rabarbern

Allt du behöver veta

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Drakfrukt - allt du behöver veta

Matskola

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.

Det här visste du inte om tomat

Matfakta!

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Lyxig pasta med skaldjur

Festlig pasta!

När du vill bjuda på något festligt som ändå går fort att laga till så vill vi slå ett slag för en riktigt lyxig pasta med skaldjur. Vi tänker spaghetti med stora härliga räkor, linguine med blåmusslor eller klassikern pasta vongole. Här kommer tips på 6 festliga recept!

Festmat med skaldjur

Lyxigt!

När det ska bjudas på lyxig finmiddag finns väl inget säkrare kort än festliga skaldjur. Här kommer inspiration och tips på perfekt festmat med skaldjur. Från snittar och förrätter till huvudrätter med perfekt guldkant. Bon appetit!