Bild laddas
Buffelabbet!

Bästa köttbullarna, vi har testat oss fram!

Vi har testat mängder av olika varianter på köttbullar för att få fram det bästa receptet på den svenska husmansälsklingen. Följ med när köttbullen hamnar under lupp – och i stekpannan.
Tips! Ta mig direkt till receptet på bästa köttbullen.

Så labbade vi fram bästa köttbullarna

Så labbade vi fram bästa köttbullarna
Genomgång av befintliga köttbullsrecept i populära grundkokböcker och andra tillförlitliga källor. Det finns knappt ett recept som är det andra likt. Alla tester utvärderades med blindtester.

1) Färsen - nöt, kalv eller gris?
Kända kockars recept på köttbullar innehåller oftast en blandning av färs från nöt, kalv och gris. Ibland rekommenderar kockarna speciella styckningsdetaljer, till exempel färs av högrev - svårt till vardags.

Så vi stekte och blindtestade naturella färsbiffar av tre sorters nötfärs med cirka tio procents fetthalt; egenmalen, butiksmalen färs, samt färs förpackad i modifierad atmosfär, vilket innebär att den ligger i en tät men luftig förpackning.

Resultatet: Smakskillnaderna var små, men den förpackade färsen skiljde sig något åt i saftighet och konsistens.

2) Saftiga och godare köttbullar
Nyckeln till saftiga köttbullar är utdrygningen. Buffélabbet undersökte hur det fungerar att byta ut ströbröd mot andra stärkelserika råvaror, t ex havregryn, potatismjöl, rivet färskt bröd och panko, ett luftigt asiatiskt ströbröd baserat på främst vetemjöl.

Slutsatsen: en blandning av fiberberikade havregryn (berikade med vetekli) och potatismjöl ger bästa smak och konsistens. Den berikade varianten är bäst eftersom grynen är mindre.

3) Blanda med grädde
Oavsett vilken utdrygning man väljer ska den blötas upp i en vätska, t ex vatten, grädde, mjölk eller öl.

Slutsats:Grädden gav köttbullarna en härligt rund smak, fin färg och frasig stekyta.

4) Skippa äggen
Vi undersökte om ägg behövs som bindemedel i köttbullssmeten, något som är mer regel än undantag i de flesta recept.

Slutsats: med vårt recept går det precis lika bra utan.

Testpanel på 25 personer provade
Som ett sista, avgörande test ställde vi Buffélabbets recept på bästa köttbullen mot ett standardrecept från en klassisk grundkokbok och lät en smakpanel på 25 personer fälla avgörandet.

Resultat: övervägande positivt för testet på bästa köttbullen.

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
Bild laddas