Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Många drar sig för att grilla fisk för att man tror att den ska bli torr, fastna på gallret, ramla i bitar och förstöra festen. Men med ett hett, rent och inoljat galler är du på god väg mot sommarens kanske smarrigaste grillmiddag. Ännu lättare blir det om du satsar på fiskfiléer med skinn.

Först och främst. Grilla rätt typ av fisk så att dina barnbarn också kan grilla fisk åt sina barnbarn. Både MSC-, ASC- och KRAV-märkningen är en garanti för att fisken är fångad eller odlad på ett ansvarsfullt sätt utan att hota framtida bestånd. 

Lycka till med grillningen och glöm inte vad Winston Churchill lär ha sagt: "Den nyttigaste läxa livet har lärt mig är att fiskälskarna många gånger har rätt."

  • Fasta fina fisken

    Fasta fina fisken

    En lätt rimning ger en fisken du vill grilla fastare kött och jämnare sälta. Lägg fiskfiléen eller fiskbiten i saltat vatten ca 1 timme (utgå från 1 msk salt till 5 dl vatten). Torka av med hushållspapper före grillning. Receptet till fisken på bilden hittar du lite längre ner.

  • Heja halster

    Heja halster

    Små fiskfiléer, men även större hela fiskar, är enklast att grilla i halster. Även tunna eller skivade grönsaker passar att lägga i halster. Pensla det du ska grilla med olja innan du lägger det i halstret, så fastnar det inte. Lägg på fisken när kolbädden har blivit askgrå och vänd efter halva tiden.

  • Indirekt grillning

    Indirekt grillning

    Hela feta fiskar eller en tjock filé, exempelvis gös eller hälleflundra med skinn passar utmärkt att grilla över indirekt värme, alltså vid sidan av glöden. Placera först fisken med skinnsidan nedåt ovanför glöden. Efter ungefär en minut, vrid gallret så att fisken hamnar vid sidan av glöden. Lägg på locket, nu grillas fisken indirekt. Ge fiskens yta ett extra skydd genom att placera folie mellan fisken och gallret.

  • Grilla över öppen eld

    Grilla över öppen eld

    Fånga (eller köp) en fisk. Rensa den. Snitta skinnet så att det inte drar ihop sig i värmen. Salta. Tälj en pinne helt ren från bark. Invänta glöd. Grilla inte över lågor, då riskerar fisken att bli hälsofarlig. Grilla ungefär 4–5 minuter per sida. Smaksätt med exempelvis citron, vitlök, dill, färska örter och chili. Smaksättarna kan även ingå i en marinad som penslas på medan fisken ligger på grillen eller hällas på efteråt.

  • Ta tempen på fisken

    Ta tempen på fisken

    En grilltermometer hjälper till att tala om när fisken är klar. Placera den längs ryggbenet på fiskens tjockaste del, eller bara i den tjockaste delen om fisken är filéad och urbenad. Rekommenderade innertemperatur för de flesta fiskar är 56 grader.

  • "Grilla" fisk i folie

    "Grilla" fisk i folie

    Magra fiskar, som torsk och rödspätta, passar fint att tillaga i foliepaket på grillen. Addera en klick smör eller olja i foliepaketet tillsammans med potatis, tomat, lök eller vad dina smaklökar önskar avnjuta fisken tillsammans med. Lägg på paketet och vänta 10-15 minuter, klart! Goda recept på fisk i folie hittar du lite längre ned.

  • Grilla havets frukter

    Grilla havets frukter

    Här går det undan. Kokta räkor behöver bara några sekunder per sida för att få färg och smak på grillen. Blåmusslor är klara när de öppnar sig. Vitlökssmör och salt är givna smakförhöjare. Eller ett ostigt smör, som i receptet längst ner på sidan.

  • Någonting att dricka

    Någonting att dricka

    Feta fiskar på grillen gillar en smakrik ljus lager, en ale eller ett fylligt, smakrikt vitt vin med fatkaraktär till. Alkoholfria alternativ passar även prima. Till magra fiskar, som till exempel abborre, gädda och torsk eller hoki, kan du med fördel bryta mot devisen "vitt vin till fisk" och servera ett lättare rött vin. För att göra syran mer markerad och smaken mindre alkoholstark kan du kyla rödvinet ungefär en timme i kylskåpet till 14-16 grader.