UNDER 60 MIN | Enkel

Vitlökskräm

En god vitlökskräm gör susen! Här gör vi vitlökskrämen på ugnsrostad vitlök som kryddats med örter och sedan mosas ihop till en sås med crème fraiche och citronjuice. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 7 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är en del i Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela vitlökarna på mitten. Lägg dem på en bit aluminiumfolie eller dubbla bakplåtspapper. Häll på 2 msk olivolja (för ca 7 dl kräm) och örter och förslut som ett paket. Lägg paketen på en plåt tillaga i ugnen ca 40 minuter tills vitlöken är mjuk. Låt svalna något.
  3. Kläm ur vitlöksklyftorna och örterna i en skål och mosa till en kräm. Tillsätt crème fraiche, resten av oljan, citronjuice, salt och peppar och blanda runt.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: ca 7 dl
  • 3 hela vitlökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 6 dl crème fraiche
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar