Vita lussekatter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vita lussekatter

Varför inte baka en variant på de klassiska lussekatterna till nästa lucia och jul? Krydda med kardemumma istället för saffran och lussekatterna blir smakrika och fint vita till färgen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Blandningen ska bli ljummen.
  2. Lös upp jästen i lite av degvätskan i en degbunke.
  3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och den stötta kardemumman.
  4. Rör ner så mycket av mjölet att degen blir smidig och lätt släpper bunkens kanter.
  5. Arbeta väl i maskin eller med rejäl handkraft. Strö på lite mjöl innan degen täcks över. Låt jäsa ca 40 minuter eller tills den uppnått dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Arbeta ihop degen på bakbord och knåda den smidig. Baka ut lussebröden till önskad form och storlek.
  8. Lägg bröden på smord plåt eller bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispad äggula om du vill få bröden gulglänsande. Annars kan du pröva på att pensla bröden med kokhett vatten när de kommer ut ur ugnen. Det gör dem glansigare, men inte fullt så gyllene som med äggula.
  9. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 40 st
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/3 dl socker
  • 1 1/2 tsk färskstötta kardemummakärnor
  • 5 dl vetemjöl special
  • 8 dl vetemjöl
  • ev uppvispad äggula till pensling
  • ev russin till garnering
Lägg till i inköpslistan